Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Za ovaj recept inspiriralo me naše poznato viško jelo, pojorski
bronzinić. Radi se o brudetu od liganja ili sipa, sa zelenom lećom i
ječmom. Iako ga jako volim baš takvog, u svom izvornom obliku, nerijetko
kuham i neke druge varijante. Moj frend Pelle uz ječam stavlja crnu
leću pa sam je i ja počela upotrjebljavati, no ječam sam odlučila
zamijeniti kvinojom.
Okus sam obogatila dodavanjem zrelog ovčjeg sira, no ako vam je to blasfemično u kombinaciji s lignjama, taj dio preskočite.
Pripremite:
100g bijele kvinoje
200g crne leće
maslinovo ulje
3 glavice ljubičastog luka
3-4 režnja češnjaka
lovorov list
malo svježeg ružmarina
mali svežnjić peršinovog lišća
2dl bijelog vina
malu čašicu prošeka
žlicu aceta balsamica
pelate
200g crne leće
maslinovo ulje
3 glavice ljubičastog luka
3-4 režnja češnjaka
lovorov list
malo svježeg ružmarina
mali svežnjić peršinovog lišća
2dl bijelog vina
malu čašicu prošeka
žlicu aceta balsamica
pelate
100g crnih maslina
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
Posebno skuhajte u jednoj posudi leću i kvinoju i stavite sa strane.
svježe mljeveni papar
Posebno skuhajte u jednoj posudi leću i kvinoju i stavite sa strane.
U posudi debljeg dna na maslinovu ulju prodinstajte nasjeckan luk i češnjak. Dodajte lovor i ružmarin, peršin, a zatim i malu konzevu usitnjenih pelata. Umiješajte masline pa na kolutiće narezane lignje. Krakove ostavite cijele.
Pirjajte desetak minuta, dok lignje ne omekšaju. Dodajte leću i kvinoju. Podlijte vinom i prošekom, dodajte malo aceta. Začinite s malo svježe mljevenog papra, posolite po potrebi. Ostavite da se lagano krčka desetak minuta, da se ugusti.
E stvarno neobična kombinacija ukusa. Pravim čim pre, jedva čekam da probam i ovo i ono sa Visa, apsolutno neodoljivog imena.
OdgovoriIzbriši