četvrtak, 23. siječnja 2020.

Kruh s heljdinom kašom i chia sjemenkama


Maja u suradnji s Fitness.com.hr 

Iako iznimno rijetko jedem kruh, katkad mi nedostaje, za neke laganije sendviče, namaze ili tostiran uz finu krem juhu. Budući da dosta namirnica izbjegavam, to me poprilično limitira kad baš za sebe nešto kuham ili pečem. Ovaj kruh mi je zbog toga odličan, kako u slanoj, tako i u slatkoj varijanti.
Recept koji dijelim s vama je za slani kruh, no slatki pripremite tako da umjesto soli stavite 2-3 žlice meda ili javorovog sirupa i dodate cimet, prstohvat vanilije u prahu i malo narančine korice.

Pripremite:

3 žlice chia sjemenki 
250ml vode
3 žlice maslinova ulja 
2 žličice praška za pecivo
bučine sjemenke po želji 


Heljdinu kašu skuhajte i stavite sa strane. Pomiješajte chia sjemenke i psyllium pa prelijte vodom i ostavite 20ak minuta, da se napravi gelasta smjesa.

Pećnicu zagrijte na 160C.

Pomiješajte s heljdinom kašom, dodajte maslinovo ulje, sol i prašak za pecivo. Štapnim mikserom blendajte, da usitnite dio kaše u pastu. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje pa u njega prebacite smjesu.
Poravnajte, posipajte bučinim sjemenkama.


Pecite 90 minuta. Izvadite iz pećnice i kratko ostavite u kalupu, zatim pažljivo izvadite i prebacite na rešetku, da se u potpunosti ohladi.

Kruh nakon pečenja malo "padne". Ako vam to smeta, nemojte upotrijebiti psyllium ljuskice, ali onda dodajte još žlicu chia sjemenki i žlicu mljevenog lana.






Nema komentara :

Objavi komentar