ponedjeljak, 28. prosinca 2020.

Pirova pita s čokoladom i lješnjacima

 

Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ljubitelji lješnjakastog ili "Nutellastog" okusa s ovom će pitom doći na svoje. Iako nema puno čokolade u nadjevu, iznimno je bogat i vjerujem da će se svidjeti i najvećim čokoljupcima. 

Tijesto je od pirovog brašna, ali možete upotrijebiti i obično pšenično ili kombinirati obično i integralno brašno. U tijesto nisam dodavala šećer, a u kremi ga možete povećati ako volite slađe kolače. 


Pripremite:  

150g maslaca
1 žumanjak
4 žlice ledeno hladne vode
prstohvat himalajske soli 

za nadjev:
 
5 jaja + 1 preostali bjelanjak
150g šećera (možete upotrijebiti i 100g običnog šećera i 50g kokosova šećera 
125g mljevenih lješnjaka 


Pomiješajte brašno, sol, omekšali maslac i kokosovo ulje. Dodajte istučeni žumanjak i vodu. Brzo zamijesite tijesto pa ga stavite u hladnjak dok pripremate nadjev.

Istucite bjelanjke sa šećerom. Sa strane istucite žumanjke pa im dodajte mlaku čokoladu. Pripazite da nije pretopla, kako vam žumanjci ne bi koagulirali. Dodajte mljevene lješnjake, a zatim pomalo snijeg od bjelanjaka, u nekoliko navrata. Možete dodati i žlicu-dvije ruma.


Pola tijesta razvaljajte i stavite u tepsiju koju ste prethodno namastili i pobrašnili ili obložili papirom za pečenje. Nanesite nadjev, a ostatak tijesta zatim naribajte na manji ribež ili razvaljajte i stavite na nadjev.

Pecite 30ak minuta na 180C. Ohladite, posipajte s malo šećera u prahu.





Nema komentara :

Objavi komentar