petak, 3. srpnja 2020.

Pikantna krilca i salata s kus-kusom i povrćem



Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ako vam ponekad dosade riža, tjestenina i uobičajeni prilozi, upotrijebite kus-kus. Ta neutralna, a ukusna kaša od durum pšenice karakteristična je za recepte iz Sjeverne Afrike i Bliskog Istoka, ali može se dobro iskombinirati u većini jela u kojima inače koristimo rižu i tjesteninu.


Ovakve salate odlične su i tople i hladne, mogu biti prilog ili samostalan (veganski) obrok, a podnose sve kombinacije povrća i začina. Ovaj put salatu namjerno nisam previše opterećivala začinima jer su krilca pikantna, ali ako radite neko drugo meso ili salatu jedete kao samostalan obrok, onda je slobodno malo zaljutite ili zakiselite. Krilca možete kombinirati s batkom i zabatkom, a količine začina prilagodite vlastitom ukusu. Ako volite pikantnije, dodajte još chilija, a možete dodati i žlicu-dvije meda.


Pripremite, za 4 osobe:

20ak krilaca (možete kombinirati i batak, zabatak..)
1 i pol žličicu curry praha ili kurkume 
pola žličice dimljene crvene paprike
pola žličice chilija
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
2-3 žlice ulja


Meso natrljajte začinima i ostavite u marinadi preko noći ili barem 2 sata prije pečenja. Prije nego krenete dinstati povrće za kuskus, ugrijte pećnicu na 180C i stavite meso na tepsiju obloženu papirom za pečenje.


Pecite 20ak minuta sa svake strane i dok se meso peče pripremajte povrće.


za kus-kus s povrćem:

1 šalicu kus-kusa
maslinovo ulje
3-4 stabljike mladog luka
3 režnja češnjaka
3 srednje velike mrkve ili nekoliko manjih
1 korijen peršina ili komad celera
1 srednje veliku tikvicu
75g prepečenih lješnjaka
200g rajčice (obične ili cherry)
2-3 žlice peršinovog lišća
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
limun


Stavite vodu u posudu debljeg dna i dodajte malo soli. Neka bude barem dvostruka količina vode u odnosu na kus-kus. Kada voda uzavri, umiješajte kus-kus. Kuhajte par minuta, maknite s vatre i poklopite.



U dubljoj posudi zagrijte maslinovo ulje. Prvo dinstajte narezan mladi luk i češnjak, zatim mrkvu i peršin. Kada povrće malo omekša, dodajte tikvicu narezanu na kockice. Pred kraj umiješajte kuhani kuskus. Dodajte sitno sjeckani peršin, cherry rajčice ili rajčicu narezanu na kockice. Posipajte sjeckanim lješnjacima.



Iscijedite malo soka od limuna i poslužite uz meso.






Nema komentara :

Objavi komentar