subota, 20. lipnja 2020.

Raženi sourdough kruh (i varijanta s kupovnim kvascem)


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ovaj raženi kruh zapravo je polu-raženi jer mi se takav omjer raženog i bijelog brašna najviše sviđa. Kruh je dugo svjež, a nije vlažan kao čisti raženi kruh. 
Ponekad ga pečem i s običnim kupovnim kvascem pa sam dodala uputu u recept, u slučaju da nemate domaći kvas, a volite raženi kruh. U ovaj kruh možete dodavati i sjemenke, a ako se na to odlučite, onda ih dodajte nakon što je tijesto odstajalo 12 sati, tijekom posljednjeg preklapanja.


Pripremite:

400g tople vode
75g startera (ili žličicu kvasca)
250g bijelog brašna
250g raženog brašna
2 žlice meda
12g soli


Pomiješajte starter, vodu i med. U drugoj posudi pomiješajte brašna i sol. Dodavajte brašno u mješavinu startera i vode. 
Ako koristite kupovni kvasac, pomiješajte ga s brašnom i onda dodajte vodu. 


Pokrijte tijesto krpom i ostavite 20 minuta. Zatim par minuta miješajte/preklapajte spatulom ili kuhačom pa pokrijte i ostavite 20 minuta. Opet promiješajte i ostavite pokriveno 20 minuta. Još jednom promiješajte i nakon tog zadnjeg miješanja pokrijte tijesto za kruh i ostavite ga na sobnoj temperaturi barem 12 sati.

Sutradan razvucite tijesto u pravokutnik. Preklopite i zamotajte u štrucu. Ostavite 15 minuta pa ga stavite u banneton ili dobro pobrašnjenu posudu. Pokrijte prozirnom folijom, kako se ne bi osušilo i dižite oko sat-sat i pol vremena.


Pećnicu zagrijte na 240C. Kruh stavite u zagrijanu posudu za pečenje, zarežite žiletom i pecite 25 minuta poklopljen pa 20ak minuta otklopljen. Izvadite iz pećnice i ohladite na rešetki.






Nema komentara :

Objavi komentar