Maja u suradnji s Fitness.com.hr
U posljednje vrijeme bombardiraju nas razni kruhovi. Recepti s kvasom, kvascem, pivom, sodom.. Pregršt je divnih kruhova koji mame na isprobavanje, a ako volite pomalo neobične kombinacije i bogate, orašaste okuse, vjerujem da ćete isprobati i ovaj recept. Kombinacija crnog i heljdinog brašna, javovorov sirup i lješnjaci daju ovom kruhu divnu aromu, a ako želite da bude još posebnija, dodajte i koricu neprskane naranče.
Pripremite:
375g crnog brašna
150g heljdinog brašna
oko 3-3.5dl tople vode
1 suhi kvasac
žlicu javorovog sirupa ili meda
žličicu i pol himalajske soli
2-3 žlice maslinova ulja
70g lješnjaka
Odvojite pola koiličine vode, zagrijte, da ne bude prevruća. Dodajte kvasac, javorov sirup ili med i 2 žlice brašna. Ostavite 15ak minuta, da se kvasac digne pa dodajte ostatak brašna i vode, sol i maslinovo ulje. Mijesite par minuta, a ako je tijesto prevlažno, dodajte još malo crnog brašna.
Pokrijte krpom i ostavite da se diže sat vremena. Izvadite kruh na pobrašnjenu površinu. Lješnjake krupno nasjeckajte pa dodajte u tijesto i premijesite. Oblikujte štrucu i ostavite da se diže još pola sata.
Pećnicu zagrijte na 250C i u njoj zagrijte posudu za pečenje. Kruh stavite u posudu, poklopite i pecite 20ak minuta. Zatim otklopite, smanjite temperaturu na 220 i pecite još 25 minuta.
Izvadite iz pećnice, ohladite kruh na rešetki i poslužite s namazom po želji.
Nema komentara :
Objavi komentar