srijeda, 3. lipnja 2020.

Crni kruh s heljdinim brašnom i lješnjacima


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

U posljednje vrijeme bombardiraju nas razni kruhovi. Recepti s kvasom, kvascem, pivom, sodom.. Pregršt je divnih kruhova koji mame na isprobavanje, a ako volite pomalo neobične kombinacije i bogate, orašaste okuse, vjerujem da ćete isprobati i ovaj recept. Kombinacija crnog i heljdinog brašna, javovorov sirup i lješnjaci daju ovom kruhu divnu aromu, a ako želite da bude još posebnija, dodajte i koricu neprskane naranče. 



Pripremite:

375g crnog brašna
150g heljdinog brašna
oko 3-3.5dl tople vode
1 suhi kvasac
žlicu javorovog sirupa ili meda 
žličicu i pol himalajske soli 
2-3 žlice maslinova ulja
70g lješnjaka


Odvojite pola koiličine vode, zagrijte, da ne bude prevruća. Dodajte kvasac, javorov sirup ili med i 2 žlice brašna. Ostavite 15ak minuta, da se kvasac digne pa dodajte ostatak brašna i vode, sol i maslinovo ulje. Mijesite par minuta, a ako je tijesto prevlažno, dodajte još malo crnog brašna. 


Pokrijte krpom i ostavite da se diže sat vremena. Izvadite kruh na pobrašnjenu površinu. Lješnjake krupno nasjeckajte pa dodajte u tijesto i premijesite. Oblikujte štrucu i ostavite da se diže još pola sata. 


Pećnicu zagrijte na 250C i u njoj zagrijte posudu za pečenje. Kruh stavite u posudu, poklopite i pecite 20ak minuta. Zatim otklopite, smanjite temperaturu na 220 i pecite još 25 minuta. 



Izvadite iz pećnice, ohladite kruh na rešetki i poslužite s namazom po želji. 









Nema komentara :

Objavi komentar