ponedjeljak, 27. travnja 2020.

Saft od junetine s gljivama


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Junetina na saft jedno je od onih jela koje možete pripremiti bilo kada i odgovarat će svakoj prigodi - usred tjedna ili na neki svečan dan. Meso je mekano, umak bogat, a dodatke i prilog možete birati ovisno o raspoloženju i količini vremena koje imate. Ja sam ovaj put dodala gljive, ali vi ih možete izostaviti. Ako ne želite za prilog tjesteninu, skuhajte povrće ili napravite zoodlese - špagete od tikvica.


Pripremite:

3 srednje velike glavice luka (srebrenac ili ljutika)
2 režnja češnjaka
3 mrkve
1 korijen peršina
oko 800g junetine od plećke
nekoliko listova lovora
oko 500ml goveđeg temeljca
1-2 žličice crvene paprike
pola žličice kurkume
svježe mljeveni papar
malu chili papričicu, ako volite ljuto
himalajsku sol
500g šampinjona


Povrće ogulite i nasjeckajte. Ako želite posve gladak i svilenkast umak, povrće možete usitniti u blenderu.
Junetinu očistite i narežite na kocke. Pobrašnite (možete i preskočiti taj korak). U posudi debljeg dna na malo masti ili ulja prepecite meso. Stavite ga sa strane. Na toj masnoći prodinstajte sitno nasjeckan luk i češnjak. Lagano posolite i pustite da povene. Dodajte kurkumu, crvenu papriku i chili.


Kada luk postane proziran, dodajte usitnjenu mrkvu i peršin. Nakon nekoliko minuta, vratite meso u posudu. Podlijte dijelom temeljca, dodajte lovor. Ostavite na laganoj vatri, da se krčka. Povremeno promiješajte i podlijevajte temeljcem ili vodom. Po želji dodajte malo crnog vina. Nakon sat-sat i pol vremena dodajte narezane šampinjone. Kada se šampinjoni skuhaju, maknite s vatre.

Poslužite uz tjesteninu ili prilog po želji.




Nema komentara :

Objavi komentar