četvrtak, 23. travnja 2020.

Mamin pileći ujušak ili ajngemahtec


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Eingemachtes ili pileći ujušak, opisan je već u svom imenu koje na njemačkom jeziku znači sve zajedno. Ova krepka juha kojoj mnogi pribjegavaju tijekom prehlade ili mamurluka uglavnom se priprema od piletine i korjenastog povrća. Moja mama stavlja koliko mesa, toliko povrća, a iznutrice ne koristi. 


Naime, pileća jetra se ponekad dodavala u sami ujušak, a ponekad koristila za knedlice pa tako ajngemahtec neki pripremaju s noklicama, neki s jetrenim knedlicama. Ja sam ovaj put napravila obične noklice, za koje vjerujem da su većini draže, a i jednostavnije za pripremu. Ja upotrijebim cijelo jaje, iako neki koriste samo žumanjak.

Pripremite:

oko 500g piletine od filea ili zabatka
1 srednju glavicu luka
3 srednje velike mrkve
2 manja korijena peršina i žlica peršinovog lišća
100g graška
himalajsku sol
svježe mljeveni papar
oko 1-1.5l pilećeg temeljca
1 srednje veliko jaje
par žlica glatkog brašna


Na ulju ili masti prodinstajte nasjeckan luk. Dodajte piletinu narezanu na kockice. Prodinstajte pa dodajte korjenasto povrće. Kad povrće omekša, ulijte temeljac (ili vodu). Posolite, popaprite i dodajte nasjeckano peršinovo lišće. Kuhajte oko pola sata.


Pred kraj kuhanja napravite noklice. Istucite jaje i malo soli pa dodajte brašno. Smjesa vam mora biti mekana, ali ne smije curiti s vilice. Žličicu umočite u vrelu juhu pa onda zagrabite smjesu i spustite je u juhu. Kuhajte nekoliko minuta i poslužite.








Nema komentara :

Objavi komentar