srijeda, 25. ožujka 2020.

Pljukanci od heljde s pestom od graška


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Ovih dana svi više boravimo u svojim domovima pa onda i više kuhamo, kako bismo skrenuli misli i potrošili nešto vremena. Izrada domaće tjestenine jedna je od aktivnosti u koje možete uključiti i nekog drugog člana obitelji ili dijete. Pljukanci su vrlo jednostavni za izradu i odličan izbor ako imate pomoćnike početnike.


Možete ih napraviti od gotovo svakog brašna. Heljdino je bez glutena, bogato proteinima i vlaknima pa ga rado koristim u svojim receptima. Ima divan orašast okus i poprilično je zasitno pa ovakvu tjesteninu poslužite u količini manjoj od uobičajene. Meni se jako sviđa u kombinaciji s pestom, ali divno će se slagati s bilo kojim umakom.

Pripremite, za 4 osobe, za pljukance:

300g heljdinog brašna
malo himalajske soli
ledenu vodu (oko 1-1.5dl)


Pomiješajte brašno i sol. Dodavajte ledene vode koliko je potrebno da zamijesite glatku kuglu tijesta. Od tijesta trgajte male komadiće, pa ih provrtite među dlanovima ili ih valjajte dlanom po stolu da dobijete oblik pljukanca - štapić deblji u sredini, a tanak na krajevima.


Slažite ih na pobrašnjenu podlogu, kako se ne bi lijepili prije kuhanja. Ostavite ih sat-dva da se prosuše.

U lonac stavite vodu i pustite da uzavri. Dodajte pljukance i kuhajte 10ak minuta, da budu al dente.


za pesto:

200g odmrznutog graška
50g rikole (ili bosiljka)
50g badema
4 režnja češnjaka 
50g parmezana (po želji)
3 žlice maslinova ulja
himalajsku sol
svježe mljeveni papar


U blenderu usitnite grašak, bademe, rikolu i češnjak. Dodajte ulje. Začinite i umiješajte parmezan. Ja pesto volim krupniji, da ima komadića, no ako vi volite glatkiji, blendajte dok ne dobijete takvu teksturu.






2 komentara :

  1. E baš mi se sviđa recept. Nisam sigurna, mislim da se kod nas ovakvo testo zove špecle... Nisam nikada pravila, uvek mi je bilo lakše kupiti ih. Sad ću baš da pravim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Špecle se rade malo drukčije. Tijesto je nešto mekše i uglavnom se radi preko neke vrste cjedila ili ribeža, tj. riba se direktno u vodu.
      Baš mi je drago da ti se sviđa. <3

      (Maja)

      Izbriši