subota, 21. prosinca 2019.

Suhe šljive u čokoladi


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Blagdani su vrijeme darivanja, a bliskim ljudima često poklanjam jestive, home made poklone. Jedan od njih su i ove šljive u čokoladi. Iako same suhe šljive mnogima djeluju dosadno i suhoparno, odlične su jer se mogu obogatiti različitim punjenjima ili samo umočiti u čokoladu i dobit ćete ukusan slatki zalogaj ili poklon. 
Iako je jednostavnije puniti ih marcipanom ili tostiranim bademom, meni je draža varijanta s pastom u koju sama dodajem ono što znam da se sviđa osobi kojoj ih darujem.

Na isti način možete puniti i datulje ili suhe marelice, ako nađete one mesnatije, koje su mekše i prikladne za punjenje.
Ako ne volite rogač, preskočite ga ili zamijenite kakao prahom. Alkohol također ne morate upotrijebiti, ali meni se odlično uklopio s ostalim, blagdanskim okusima.

Pripremite:

30ak suhih šljiva
4 žlice bademovog brašna
1 žlicu brašna od rogača
1 žlicu ruma ili šljivovice
1 žlicu kokosova ulja
2 žlice javorovog sirupa ili meda
pola žličice cimeta ili začina za medenjake
150g tamne čokolade 
1 žlicu kokosova ulja 


Suhe šljive nožićem prerežite s bočne strane, kako biste ih kasnije lakše punili. Pomiješajte brašno od badema i rogača, cimet i dodajte otopljeno kokosovo ulje, javorov sirup i rakiju. Napravite pastu.

Žličicom grabite pastu, stavite malo u prepolovljenu suhu šljivu i preklopite. Napunite sve šljive, zatim otopite čokoladu. Možete je otopiti na pari ili u mikrovalnoj pećnici.


U šljivu zabodite čačkalicu pa je umočite u mlaku čokoladu. Stavite na tanjur obložen papirom za pečenje ili na rešetku ispod koje je tanjur, u koji će vam se cijediti višak čokolade. Lagano izvucite čačkalicu i ponavljajte dok ne potrošite sve šljive.

Ostavite da se čokolada stisne. Stavite u papirnate košarice i pospremite u metalnu kutiju.







Nema komentara :

Objavi komentar