srijeda, 25. prosinca 2019.

Aromatični kolač od prosa


Maja u suradnji s Fitness.com.hr 

Ovaj aromatični kolač sadrži sve okuse blagdana.. Cimet, đumbir, klinčiće, rogač, čak i kokos.. Svaki je zalogaj bogat mirisima i okusima, a priprema je prilično jednostavna. Obzirom da imam dosta prijatelja koji ne smiju jesti gluten ili klasične kolače s puno šećera, pokušala sam napraviti neku varijantu koja bi im odgovarala i dobila ukusnu, sočnu štrucu, no vi ovaj kolač možete peći i u pravokutnoj tepsiji pa rezati na kocke. Ukrasiti ga također možete po vlastitom ukusu - preliti čokoladom, šećernom glazurom ili samo posipati šećerom u prahu.


Pripremite:

150g prosa 
450ml vode
sok i koricu jednog neprskanog limuna
50ml kokosova ulja
sladilo ili stevija u količini koja zamjenjuje 50g šećera
50g krupno mljevenih lješnjaka
50g rogača u prahu
70g kokosova šećera
1 žličicu cimeta
pola žličice đumbira
prstohvat soli
1 žličicu praška za pecivo
pola žličice sode bikarbone
2 jaja
1 ribanu jabuku


za ukrašavanje:

3-4 žlice smeđeg ili kokosova šećera
sok pola neprskane naranče
pola neprskane naranče narezane na šnite
3-4 klinčića
1-2 štapića cimeta


U posudu debljeg dna stavite vodu, kokosovo ulje, sladilo, sok i koricu jednog limuna. Kada bude pred vrenje, dodajte proso i kuhajte ga 20ak minuta. Stavite sa strane, da se malo ohladi.

Miksajte jaja i kokosov šećer, da dobijete pjenastu smjesu. Dodajte začine, rogač i lješnjake pa sol,  prašak za pecivo i sodu. Zatim postupno dodavajte proso i na kraju umiješajte ribanu jabuku.


Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i u njega rasporedite smjesu. Pecite 60 minuta na 180C. Nakon 30ak minuta kolač možete prekriti papirom za pečenje, da ne potamni prejako.

Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se hladi u kalupu 15ak minuta, a onda primite za papir za pečenje i prenesite ga na rešetku. Kolač je jako sočan pa pazite da vam ne pukne. Kasnije ga poklopite pladnjem i preokrenite.


U posudi na laganoj vatri otopite šećer, ali pripazite da vam ne zagori. Dodajte sok pola naranče, pažljivo, da se ne opečete. Miješajte i dodajte cimet i klinčiće. Stavite 3 šnite naranče, da se lagano krčkaju i zatim ih stavite na kolač.













Nema komentara :

Objavi komentar