petak, 25. siječnja 2019.

Pirova kaša sa šumskim voćem i posnim sirom

 
Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Volite li pir? Meni je ta žitarica jako draga. Srodna je pšenici i kod nas je poznata još i pod nazivima krupnik, dinkel i spelta. Pir je bogat B vitaminima, sadrži mangan, fosfor, magnezij, cink i željezo te ponešto kalija, kalcija, natrija te cinka, bakra i selena. Sadrži i gluten, no on je drukčiji od onog u pšenici i lakše je probavljiv. Općenito, pir ima povoljan utjecaj na probavu i poboljšava rad crijeva.


Možete ga upotrijebiti u raznim jelima u kojima inače upotrjebljavate rižu. Ja pir najradije dodajem u variva i čušpajze, njime punim povrće, ali radim i razne salate i slatke kaše. Recept za ovu kašu posudila sam od Hulde Lopez, poznate bodybuilderice i samo ga minimalno promijenila.

Za 2 obroka pripremite:

110g pira
2 šalice vode
prstohvat himalajske soli
100g posnog sira
100ml kokosovog mlijeka (ili drugog po želji)
sladilo
cimet
oko 100g šumskog voća


Stavite vodu da uzavri, zatim dodajte pir. Kuhajte 20ak minuta otklopljeno, malo posolite. Ako volite da se zrna jače raskuhaju, kuhajte još 10ak minuta. Meni je draža al dente varijanta.


Kašu možete jesti toplu ili hladnu pa odaberite prema vlastitom izboru hoćete li sve dodavati odmah ili kada se pir ohladi.


Dodajte sladilo, kokosovo mlijeko, posni sir i šumsko voće. (Ako želite, možete dodati i whey s okusom vanilije.)
Promiješajte, posipajte cimetom i poslužite.






Nema komentara :

Objavi komentar