Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Kada isprobate ovaj
bolognese, nećete moći vjerovati da se radi o jelu bez mesa.
Izuzetno je ukusan i okusom poput "pravog". Leća odlično
zamjenjuje meso, a umjesto nje možete ovo jelo pripremiti i sa suhim
graškom. Koju god varijantu izabrali, ovakav bolognese možete
upotrijebiti i za razna druga jela u kojima se inače upotrjebljava
originalni mesni umak – za punjenje povrća, lazanje, musake i
razne druge složence.
Pripremite:
150g crvene
leće
3 glavice ljutike ili jednu glavicu
crvenog
luka
3 režnja češnjaka
1 manji celer
(korijen i stabljiku)
3 srednje velike mrkve
1 konzervu sjeckane
rajčice
250ml pirea
od rajčice ili nekoliko svježih rajčica
svježe mljeveni šareni
papar
prstohvat smeđeg
ili kokosovog
šećera
Na maslinovu ulju
prodinstajte sitno narezanu ljutiku i češnjak. Kad povenu, dodajte
usitnjenu mrkvu i korijen celera (i narezanu stabljiku). Možete ih
usitniti u sjeckalici.
Dinstajte pa kad vidite
da je povrće omekšalo, dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve.
Miješajte, dodajte pire od rajčice i malo vode pa ostavite na
laganoj vatri.
Umiješajte leću koju ste prethodno oprali i
ocijedili, začinite po vlastitom ukusu. Kušajte, pa po potrebi
dodajte prstohvat smeđeg ili kokosovog šećera. Ostavite da krčka
20ak minuta, dok se leća ne skuha.
Poslužite s tjesteninom
od kamuta ili nekom drugom tjesteninom po želji. Ovaj bolognese
odličan je i s špagetima od tikvica.
Nema komentara :
Objavi komentar