Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Ako vam zatrebaju mekane lepinjice za sendviče, falafel ili neko slično jelo, isprobajte ove domaće lepinjice od bijelog brašna. Ja sam ih ovaj put namjerno pripremala na klasičan način, od bijelog brašna, ali možete ih zamijesiti i od integralnog ili pirovog brašna.
Za 6 lepinjica pripremite:
7g suhog kvasca
1 žlicu smeđeg šećera
oko 2dl tople vode
300g mekog brašna
ravnu žličicu himalajske soli
U toplu vodu stavite šećer i kvasac. Možete dodati i malo brašna. Pomiješajte i ostavite da se kvasac digne.
U brašno i sol ulijte kvasac pa zamijesite tijesto. Mijesite 8-10 minuta rukama ili mikserom na najnižoj brzini. Ovakvo miješenje potrebno je da se razviju glutenske veze i da dobijete mekane lepinjice.
Ostavite tijesto u nauljenoj posudi, da se diže barem sat vremena. Zatim rukom spljoštite tijesto, odvojite u 6 loptica. Prekrijte ih vlažnom krpom i ostavite 10ak minuta pa upalite pećnicu na 250C.
Loptice razvaljajte u lepinjice debljine pola centimetra. Ostavite ih 20ak minuta da se još malo dižu pa stavite u pećnicu. Bit će brzo pečene pa pripazite da vam ne izgore. Nakon nekoliko minuta ih izvadite i umotajte u krpu.
Nema komentara :
Objavi komentar