Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Ako
volite umak od gljiva, probajte klasično vrhnje za kuhanje zamijeniti zobenim.
Okus je bogat, kremast, a takav umak je ujedno prikladan za vegane i sve kojima
smeta gluten. Mene je posebno oduševila kombinacija s tjesteninom
od heljde. Ponekad je pripremam sama, od heljdinog
brašna, no kad sam u žurbi, odlično je zamijeni kupovna, iz Prirode&DRUŠTVA.
Pripremite, za
dvije osobe:
500g
šampinjona ili
gljiva po izboru
250ml
zobenog vrhnja i
malo vode ili povrtnog temeljca
Luk
i češnjak sitno nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju. Luk možete posoliti,
da prije povene. Kad se zastakli, dodajte na listiće narezane šampinjone.
Dinstajte i kad su gljive pri kraju dodajte šparoge.
Prelomite
ih, da se odvoji tvrđi dio. Tvrde dijelove možete spremiti u hladnjak ili
zalediti, za kuhanje temeljaca. Mekaniji dio stabljike natrgajte na komadiće i
dodajte gljivama. Prodinstajte pa podlijte zobenim vrhnjem. Oatly zobeno vrhnje
jako je kremasto i gusto pa možete razrijediti vodom ili s malo povrtnog
temeljca. Začinite.
Ostavite
da krčka i poslužite s tjesteninom po želji. Ja sam upotrijebila odličnu bezglutensku
tjesteninu od heljde, koja se odlično slaže s gljivama.
Po želji posipajte nasjeckanim peršinom.
Nema komentara :
Objavi komentar