Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Carski drobljenac jedno je od onih jela koja me odmah podsjete na
djetinjstvo. Baka ga je najčešće radila na klasičan način - s grožđicama
natopljenim u rumu, koji bi zamirisao cijelu kuhinju. Meni je bila
draža varijanta s džemom od šljiva, ali i sa svježim voćem pa ga upravo
na taj način najčešće pripremam.
Mnogi
kažu da je drobljenac slatki omlet ili neuspjeli, polomljeni omlet, ali
iako na prvi pogled neugledno jelo, jako je ukusno. Ujedno i jedno od
najdražih jela cara Franje Josipa, po kojem je dobilo ime.
3 jaja
2-3 žlice kokosova šećera (može i brezin šećer ili neki drugi po izboru)
90g zobenog brašna
150ml mlijeka
prstohvat mljevene vanilije
korica pola neprskanog limuna
100g malina
Odvojite
bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite s prstohvatom soli i šećerom.
Žumanjke istucite s brašnom i mlijekom. (Umjesto zobenog brašna možete upotrijebiti glatko.) U žumanjke dodajte vaniliju u
prahu, koricu limuna i pomiješajte s tučenim bjelanjcima. Postupno
miješajte, da ne izbijete zrak iz bjelanjaka.
Tavu
namastite maslacem ili kokosovim uljem, zagrijte na srednje jakoj
vatri. Izlijte smjesu i zapecite s jedne strane, zatim preokrenite. Ispecite pa trgajte s dvije vilice, tj. drobite i po želji malo jače zapecite. (Neki
nakon što zapeku odozdo preokrenu drobljenac i peku ga u pećnici
8-10min pa zatim natrgaju.)
Po želji posipajte s malo šećera u prahu i poslužite s malinama.
Nema komentara :
Objavi komentar