Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Neki od vas vjerojatno
već znaju što je sorghum ili sirak, kako ga kod nas nazivaju. Za
one koji ipak ne znaju, radi se o gotovo zaboravljenoj drevnoj
kulturi koja nema glutena pa se u posljednjih par godina opet vraća
na gastronomsku scenu. Ja sam ga otkrila prije par godina, ali moram
priznati da ga kod nas nisam mogla uvijek nabaviti pa mi je bilo jako
drago kad sam ga ugledala na policama Prirode&DRUŠTVA.
U Africi se sirak uzgaja
preko 4,000 godina, a danas se najviše uzgaja u Kini i Indiji. Zbog
svoje otpornosti može se uspješno uzgajati na području gdje npr.
kukuruz ne uspijeva. Postoji više vrsta, tako da se neke uzgajaju za
konzumaciju sirka u zrnu, a neke za proizvodnju šećera. Vjerojatno
ste čuli i za metle ili četke od sirka, koje se pak izrađuju od
tehnološkog sirka.
Na američkom se jugu
prije nekoliko generacija vrlo često koristila melasa od sirka, koja
daje vrlo bogat i jedinstven okus slasticama, a danas je sirak
naročito popularan među onima koji izbjegavaju gluten pa ga koriste
u jelima u kojima se inače upotrjebljavaju žitarice s glutenom.
Sirak možete kuhati kao
i razne druge žitarice, upotrijebiti ga u slatkoj kaši sa suhim ili
svježim voćem, nekoj salati, rižotu, samljeti ga u brašno, ali i
ispucati ga u kokice. Ako niste sigurni kako biste ga upotrijebili,
za početak pokušajte s nekim jednostavnim receptom, u kojem inače
koristite rižu. Ja sam pripremila nekoliko recepata, ali prvo
dijelim s vama ove dvije salate, jednu od pečenog povrća i jednu od
sirovog, za one koji ne žele paliti pećnicu ili nemaju klimu.
Za salatu od pečenog
povrća pripremite:
1 limetu
Sirak isperite i stavite
kuhati u uzavrelu, blago posoljenu vodu. Imajte na umu da vode mora
biti tri puta više nego sirka. Kuhajte oko 40 minuta na laganoj
vatri, da sirak bude al dente ili kako ja znam reći - “žvakav”.
Pred kraj ga maknite s vatre i poklopite.
Dok se sirak kuha,
pripremite povrće. Ogulite, narežite sve na kockice. Režnjeve
češnjaka prepolovite. Poškropite maslinovim uljem, posolite,
popaprite. Promiješajte, stavite u tepsiju obloženu papirom za
pečenje i pecite 25min na 190C.
Pomiješajte s kuhanim
sirkom, dodajte sok jedne limete. Ako ne želite koristiti sirak,
upotrijebite heljdu, bulgur ili neku drugu žitaricu.
Ova količina dovoljna je
kao prilog za 4 osobe ili kao glavno jelo za 2 osobe.
Za salatu od sirovog
povrća pripremite:
Sirak skuhajte prema
uputama iz prethodnog recepta. Ohladite. Dodajte na kockice narezan
krastavac i rajčice. Posolite, popaprite. Začinite maslinovim uljem
i jabučnim octom. Po želji dodajte namrvljenu fetu ili neki mladi
kozji sir.
Ova količina dovoljna je
kao prilog za 4 osobe ili kao glavno jelo za 2 osobe.
Nema komentara :
Objavi komentar