Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Čokoladni trufflesi ili
tartufići dijele ime s najpoznatijom i najskupljom gljivom na
svijetu. Dijelom je to zbog njihovog nepravilnog, kvrgavog oblika,
dijelom zato što bi se trebali raditi od kvalitetne čokolade s
visokim udjelom kakao mase pa se ih se smatra relativno skupom
delikatesom.
Zašto su kvrgavi? Zato
što se tijekom izrade tartufića čokolada u dlanovima grije i teško
je napraviti savršene kuglice. Ako slučajno imate slabu cirkulaciju
i hladne ruke, ova slastica je kao stvorena za vas. Vaši će
trufflesi biti savršeniji od mojih, koji su se dosta brzo topili pa
sam ruke hladila u zamrzivaču. Možda sve skupa djeluje
komplicirano, ali vjerujte, vrijedni su truda. Kad zagrizete u ovu
savršenu, kremastu kuglicu, zaboravit ćete na sve te “muke” i
začas ćete smišljati koju ćete sljedeću kombinaciju okusa
isprobati.
Za 20ak kuglica
pripremite:
200g kvalitetne tamne
čokolade s minimalno 70% kakao mase
4 žlice kokosova
ulja
100ml slatkog
vrhnja ili zobenog
vrhnja
1 žlicu nasjeckanog
kandiranog
đumbira
par arancina ili koricu
naranče
2 žlice rogača
u prahu
kakao
prah i rogač
u prahu za dekoraciju
Čokoladu otopite na
pari. Dodajte kokosovo ulje i zobeno vrhnje pa promiješajte da
dobijete, glatku, kremastu smjesu. Podijelite čokoladu u dvije
posudice.
U jednu posudicu dodajte
2 žlice prosijanog rogača u prahu, a u drugu dodajte sitno
nasjeckan đumbir i arancine. Ohladite.
Kad se smjesa stegne,
napravite kuglice. Grabite žličicom i što brže formirajte
kuglice. Čokoladne s rogačem uvaljajte u rogač u prahu, a
čokoladne s đumbirom i arancinima uvaljajte u kakao prah. Možete
ih uvaljati i u mljevene orašaste plodove ili kokos.
Nema komentara :
Objavi komentar