Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Vjerujem da mnogi od vas
traže neke laganije i zdravije alternative pekmezu. Chia pekmez
jedna je od takvih varijacija. Naravno, teksturom ipak nije nalik
pravom pekmezu, ali dosta dobro ga zamjenjuje u mnogim kombinacijama
u kojima se inače koristi pekmez.
Prednost chia pekmeza je
to što se za izradu ne mora koristiti šećer, ne mora se kuhati i
gotov je za 20ak minuta.
Chia
sjemenke bogate su omega-3 kiselinama, vlaknima i proteinima,
a budući da nabubre kad se namoče i dobiju gelastu strukturu,
idealne su za zgušnjavanje voćnih pirea, tj. pripremu brzinskih
pekmeza. Možete upotrijebiti razne vrste voća, ali ja najčešće
biram bobičasto voće – maline, jagode, borovnice..
Voće možete u
potpunosti usitniti, u pire, ali možete ga djelomično ostaviti i u
komadićima. U takav voćni pire, pripremljen od 2
šalice očišćenog voća (jagoda) umiješajte 2
žlice chia sjemenki. Zasladite medom,
sladilom ili eritritolom.
Možete dodati koricu i sok pola neprskanog limuna, malo vanilije
u prahu. Ostavite da stoji 20ak minuta, kako bi sjemenke
nabubrile i zgusnule pire u pekmez. Ako vam se učini prerijetko,
dodajte još žličicu ili dvije chia sjemenki.
Sjemenke možete
prethodno samljeti u prah, ako ne želite da budu vidljive u pekmezu,
ali takve će utjecati na boju i potamniti pekmez.
Neki voće za ovakve
pekmeze ipak prethodno skuhaju. Ako se odlučite za takvu varijantu,
očistite voće, malo ga zgnječite i kuhajte 5-10 minuta na laganoj
vatri pa dodajte med
i začine. Ohladite, umiješajte chia sjemenke i ostavite 20ak
minuta. Ovakav pekmez, od kuhanog voća bit će nešto gušći.
Chia pekmez pohranite u
staklenku i čuvajte u hladnjaku oko dva tjedna. Ako želite, možete
ga i zamrznuti. U tom slučaju rok trajanja mu je 2-3 mjeseca.
Nema komentara :
Objavi komentar