Maja za Priroda & DRUŠTVO
Vjerujem da mnogi od vas,
kada trebaju kupiti avokado,
ne znaju koji bi uzeli i koji je zapravo dovoljno zreo. Često vidim
ljude kako pipkaju avokado po trgovinama i premišljaju se, s
vidljivim upitnikom iznad glave. Avokado zapravo ne biste trebali
puno dirati i stiskati po sredini ploda jer ga na taj način
oštećujete. Meso avokada će od toga potamniti i vidjet će se da
stiskano.
Izaberite plod sa što
manje oštećenja. Avokado
zatim lagano pritisnite na vrhu, kod stabljike. Ako je “mekanast”
na tom dijelu, dovoljno je zreo.
Razrežite ga uzduž, od
vrha po sredini, prema širem dijelu. Dok režete avokado imajte na
umu da je u sredini velika koštica. Primite obje polovice rukama i
malo ih zarotirajte. Avokado će se lako razdvojiti.
Košticu odstranite tako
u nju po dužini zabodete nož i povučete je prema gore. Meso
avokada izdubite žličicom ili samo ugurajte žličicu između kore
i mesa, kako biste ga odvojili i u cijelosti izvadili van. Režite na
šnite, sjeckajte, vilicom pretvorite u pire ili blendajte u
smoothieju ili mousseu. Avokado je kremast, a neutralan, odličan je
u slasticama i kremama za sirove kolače kao i slanim dipovima i
salatama. Meni je najdraži u moussevima, ali i u poznatom meksičkom
dipu guacamoleu.
Guacamole možete
pripremiti tako da sve sastojke blendate i dobijete kremasti glatki
namaz, ali meni je draža tzv. chunky varijanta s komadićima povrća.
Mnogi u guacamole stavljaju i nasjeckani svježi korijander,
ali ja nisam ljubitelj pa ga najčešće izostavljam.
Sitno nasjeckajte jednu
srednje veliku glavicu ljutike ili ljubičastog luka i jedan režanj
češnjaka.
Dodajte meso dva avokada
i jednu srednje veliku rajčicu. Promiješajte, ulijte sok jedne
limete
(ako ste sigurni da nije špricana dodajte i ribanu koricu), dodajte
himalajsku
sol, svježe
mljeveni papar i zaljutite po želji. Možete dodati mljeveni
chili, ljutu
ili dimljenu papriku, kajenski
papar. Poslužite kao dip ili namaz uz krekere,
kruh
ili prepečenac. Odličan je i uz meso ili ribu.
Nema komentara :
Objavi komentar