Maja za Priroda & DRUŠTVO
Svaka kuća ima svoj
recept za fritule, no kod mojih se nisu pekle. Baka je pekla nešto
slično - nepravilne uštipke, koje je zvala fanjki, a radila ih je
od dizanog tijesta. Sjećam se svog i bratovog nestrpljenja,
obilaženja oko posude u kojoj se dizalo tijesto i stalnog
ispitivanja, moramo li čekati još dugo. Tijesto se ipak dizalo
barem sat vremena, a nakon toga bi baka žlicom grabila nepravilne
oblike i spuštala ih u vruće ulje. Kuhinjom bi se odmah počeo
širiti slatkasti miris, obogaćen rumom i limunom, a mi smo jedva
čekali da probamo te tople, jastučaste i čupave fanjke. Često ih
nije stigla ni posipati šećerom, tolikom su brzinom nestajali.
Danas, kad je vremena, a i strpljenja da se tijesto digne sve manje, ovakve fritule ili uštipci koji su brzo gotovi, svima su draži. Pomiješate sve sastojke, ostavite tijesto 10ak minuta da stoji i spremno je za pečenje.
Ako vam fritulice ispadnu
nepravilne i čupave, uvijek možete reći da ste zapravo pekli
fanjke!
Pripremite:
2 jaja
200ml jogurta ili kefira
50g smeđeg šećera
1 burbon vanil šećer
1 prašak za pecivo
koricu 1 neprskanog limuna
300g pirovog brašna
2 žlice ruma ili rakije
ulje za prženje
za posipanje - mješavina šećera u prahu i cimeta
Istucite jaja sa šećerom i vanil šećerom. Dodajte jogurt. Sa strane prosijte pirovo brašno i prašak za pecivo, umiješajte u mokre sastojke. Ulijte rum i dodajte limunovu koricu. Promiješajte i ostavite 10-15 min da se sastojci prožmu.
U posudi debljeg dna zagrijte ulje. Neka ga bude barem tri prsta visine. Ako niste sigurni da li je ulje dovoljno zagrijano, stavite u njega drvenu kuhaču. Ako se oko nje formiraju mjehurići, spremno je za pečenje. Umočite dvije žličice u ulje i zatim jednom žličicom zagrabite smjesu, drugom je gurnite u vruće ulje. Nemojte stavljati previše fritula jer se onda ne mogu okretati, a i velika količina snižava temperaturu ulja.
Pecite da porumene sa svake strane. One se uglavnom same okrenu kada su pečene s jedne strane, ali ako vidite da se ne okreću, sami ih okrenite žlicom. Pripazite ako fritule pečete s pirovim ili integralnim brašnom jer su te fritule tamnije, a nisu prepečene niti izgorene. Poslažite ih na tanjur obložen ubrusom, zatim poslužite posipane mješavinom šećera u prahu i cimeta.
Nema komentara :
Objavi komentar