subota, 14. siječnja 2017.

Sarma od ječma



Pripremite:

1 srednje veliku glavicu kiseloga kupusa
400g narezanog kiselog kupusa
200g ječma ili ječmene kaše
2 pečene crvene paprike
1 veliku glavicu luka
4 režnja češnjaka
malo ljute papričice
sol
papar
svinjsku mast ili maslinovo ulje za vegansku varijantu
1 žlicu pirea od rajčice
malo crvene paprike


Radite li s ječmom natopite ga večer prije pa operite i kuhajte u posoljenoj vodi dok ne omekša. Kašu nije potrebno namakati.
Luk, češnjak, papriku i ljutu papričicu sitno narežite. Povrće pirjajte na malo masti, posolite i popaprite. Ocijedite ječam, nemojte ga ispirati, pa dodajte u povrće. Dosolite i dodajte začine koje volite. Pirjajte da ispari što više vode. Ohladite.

Od glavice kupusa odvojite listove, izrežite tragove korijena pri dnu i umatajte nadjev.  Ako je kupus prekiseo isperite ga u toploj vodi. 


U većoj posudi zagrijte mast, dodajte malo brašna i svijetlo ispržite, nalijte 3dl  litre vode u kojoj ste razmutili pire od  paradajza. Posipajte s malo crvene paprike, posolite i složite sarme i kiseli kupus. Nalijte vodom da u tankom sloju prekrije kupus pa kuhajte oko sat vremena na laganoj vatri. Pred kraj kuhanja probajte umak pa dosolite, ako je potrebno. 


Nema komentara :

Objavi komentar