petak, 16. prosinca 2016.

Posipanke s jabukama


Maja za Priroda & DRUŠTVO

Vjerujem da je crumble s voćem danas svima poznat, kao čest američki desert u filmovima i serijama. No, naša varijanta, posipanke, postoji dugi niz godina i pripremaju je bake diljem Hrvatske, od brašna, maslaca, šećera i sezonskog voća. Posip možete pripremiti od različitih vrsta brašna, orašastih plodova, pahuljica, sjemenki... Dodajte šećer ili zaslađivač po izboru, maslac, kokosovo ulje i napravite tijesto. Ne treba vam ni mikser, ni pjenjača. Samo rukama grubo pomiješajte sastojke i pretvorite tijesto u mrvice. Posipajte ih po pečenom voću i zapecite u pećnici.
Posipanke poslužite s tučenim slatkim vrhnjem, kupovnim ili domaćim sladoledom ili uz vanil kremu.


Za jednu posudicu pripremite:

1 veću kiselkastu jabuku
pola žličice cimeta
prstohvat začina za medenjake
žlicu likera ili rakije po želji

1 žlicu rogača u prahu
1 žlicu mljevenih zobenih pahuljica
1 žlicu mljevenih lješnjaka
1 žlicu Sukrina
prstohvat mljevene vanilije
2-3 žlice kokosova ulja


Jabuku ogulite i narežite na kockice. Dodajte začine i liker, promiješajte. Stavite u posudicu i pecite 15ak minuta, na 180C, da jabuka omekša.


Pomiješajte sve sastojke za posip, rukama zamijesite tijesto i pretvorite ga u mrvice. Posipajte po polupečenim jabukama i vratite u pećnicu. Pecite 15ak minuta, da tijesto porumeni. 




Nema komentara :

Objavi komentar