Maja za Priroda & DRUŠTVO
Kolač od mrkve možete
pripremati s različitim vrstama brašna i orašastim plodovima, s
pireom od jabuke, bundeve ili sa suhim voćem... Mogućnosti su
beskrajne. Meni je najdraža ova, s bademima jer me radi kombinacije
okusa podsjeća na meni jako drag marcipan. Bademe sam sitno samljela
u mlincu za kavu, u brašno, kako bi tijesto što više nalikovalo
biskvitu. Pomiješala sam mljeveni kokos i kokosovo brašno, ali ako
želite možete upotijebiti samo mljeveni kokos.
Ovaj put sam suho voće
izostavila, ali vi ga možete upotrijebiti. Preporučam sitnije
grožđice ili nasjeckane brusnice, namočene u likeru ili rakiji.
Dat će poseban okus i miris vašem kolaču.
Pripremite, za kalup od 22cm:
4 veća jaja
120g eritritola
(Sukrina) ili 100g smeđeg šećera
4 žlice kokosova
ulja
3-4 žlice jogurta
300g sitno naribane mrkve
125g sitno samljevenih badema
50g mljevenog kokosa
50g kokosovog
brašna
2 žlice mljevenog psylliuma
2 žlice mljevenih suncokretovih
sjemenki
1 žličicu praška
za pecivo
pola žličice sode
bikarbone
1 žličicu cimeta
pola žličice začina za medenjake
za kremu:
500g svježeg kremastog sira
200ml slatkog vrhnja ili grčkog
jogurta
2 žlice meda
ili eritritola
ekstrakt
vanilije ili malo mljevene vanilije
Mrkvu ogulite i sitno
naribajte. Pokapajte limunovim sokom i posipajte ribanom limunovom
koricom. Istucite jaja i eritritol, dodajte kokosovo ulje, jogurt i
naribanu mrkvu. Postupno dodavajte mljevene bademe, kokosova brašna
i ostale suhe sastojke. Dobro izmiksajte, da dobijete vlažnu, ali
kompaktnu smjesu.
Stavite u namašćeni ili
papirom za pečenje obložen kalup i pecite 45 minuta u pećnici
prethodno zagrijanoj na 170C. Ohladite i pripremite kremu. Istucite
svježi sir i slatko vrhnje ili jogurt, dodajte vaniliju, limunov sok
i koricu. Premažite biskvit kremom i poslužite.
Ako želite, biskvit
možete prerezati i namazati kremom pa zatim premazati izvana.
Ukrasite nasjeckanim bademima.
Nema komentara :
Objavi komentar