Maja za Priroda & DRUŠTVO
Nedavno sam posjetila
Prirodu & DRUŠTVO i moram priznati da mi je “riža
na mlijeku” koju sam ugledala na polici odmah izmamila osmijeh
na lice. Jako je volim, ali moram priznati da je kroz godine bilo
svakakvih pokušaja dok je nisam naučila skuhati onako kako mi
odgovara. Utvrdila sam da mi najbolje uspijeva s
rižom srednjeg zrna, ali eto sada možete kupiti rižu na kojoj je
naglašeno da se koristi baš za tzv. puding od riže, nama poznatiji
kao riža na mlijeku.
Možete se pridržavati
nekog uobičajenog omjera, od 100g riže na otprilike pola litre
mlijeka, ali i dodati više mlijeka ako volite da je riža rjeđa.
Možete kombinirati mlijeko i slatko vrhnje, ali imajte na umu da se
slatko vrhnje brže zgušnjava, a da pritom riža još uvijek nije
dovoljno kuhana. Zato ga radije dodajte na kraju.
Začine i okuse birajte
prema želji. Vanilija, cimet, zvjezdasti anis, kardamom, suho voće,
ali i korice agruma, kokos, rum ili neki liker učinit će je
zanimljivijom i dati joj vaš, poseban touch.
Pripremite, za dvije zdjelice:
100g riže
1-2 žlice šećera ili meda
(možete upotrijebiti i sladilo ili zaslađivač po želji)
600ml mlijeka
(za vegansku varijantu upotrijebite biljno
mlijeko po želji)
prstohvat vanilije
u prahu ili ekstrakt vanilije
pola žličice cimeta
ili jedan štapić cimeta
koricu 1 limete
Ulijte mlijeko u posudu
debljeg dna. Dodajte šećer, začine i rižu. Ako koristite
ekstrakt, a ne vaniliju u prahu ili mahunu, ekstrakt dodajte pred
kraj kuhanja.
Povremeno miješajte i
pričekajte da uzavri. Zatim smanjite temperaturu i poklopite.
Kuhajte 15ak minuta pa otklopite, dodajte koricu limete i kuhajte još
10ak minuta, do željene mekoće i gustoće. Po želji umiješajte
malo slatkog vrhnja pred kraj, kako biste dobili još kremastiju
strukturu. Poslužite samo, uz svježe voće ili preljev po želji.
Nema komentara :
Objavi komentar