Maja za Priroda & DRUŠTVO
Hokkaido tikva često se naziva i
kraljicom tikvi. Poznata je i kao japanska tikva te crvena kuri
tikva. Uzgaja se posvuda, od Japana do SAD-a, a u posljednje vrijeme
sve više i kod nas. Bogata je vitaminima A, B i C, kalcijem,
fosforom i željezom, beta karotenom i vlaknima, a radi specifičnog
okusa možete je upotrijebiti za slana i slatka jela. Posebna je i po
tome da se ne mora guliti pa je tijekom pripreme samo dobro operite
četkicom ili grubljom spužvicom.
Rok trajanja joj je dosta dug, oko
6 mjeseci, a stajanjem se povećava količina ugljikohidrata i
vitamina te je njezin sladak, kestenjasti okus još intenzivniji.
Kremasta je, bogatog orašastog okusa, radi čega je često koristim
u kolačima i slatkim receptima. Možete je upotrijebiti i za juhe,
rižota, variva, tople i hladne salate, pekmeze i pudinge. S vama za
početak dijelim jednu brzu, jednostavnu i pikantnu juhu, savršenu
za hladne dane i liječenje prehlade.
Pripremite:
1 srednje veliku Hokkaido
tikvu (oko 600g)
1 veću glavicu crvenog
luka i 2-3 glavice šalota luka
komadić đumbira veličine 2cm
6dl kokošjeg temeljca ili vode
sol
Hokkaido tikvu dobro operite,
raspolovite i odstranite koštice. Ne morate je guliti, već koru
uklonite samo ako je oštećena. Ako imate više vremena, tikvu
možete prvo ispeći u pećnici, a onda je usitniti štapnim
mikserom. Na taj način dobit ćete još bogatiji, intenzivniji okus.
Sirovu tikvu narežite na kockice,
stavite u lonac na malo maslinova ulja pa dodajte očišćen i grubo
narezan luk i nasjeckani đumbir. Promiješajte, kratko prepecite i
podlijte temeljcem ili vodom. Kuhajte na laganoj vatri, dok ne
omekša, otprilike 10-15 minuta.
Usitnite štapnim mikserom i po
potrebi razrijedite s malo vode. Ako želite, umjesto vode dodajte
malo vrhnja za kuhanje ili mlijeka. Posolite.
Posipajte kockicama
prepečenog kruha, bučinim sjemenkama ili pokapajte s malo bučinog
ulja.
volim ovu juhicu :DD pogotovo kad imam domaće bučino ulje! Ne znam jesi li kad probala,ali umjesto maslinovog ulja znam staviti maslac od kikirikija (čisti naravno od myproteina) i okus bude još bolji
OdgovoriIzbriši