Soba rezanci se rade
od
heljdina brašna, specifično jakog orašastog okusa. Da bi bili podatniji
za izradu dodaje se i manja količina pšeničnog brašna.
Pripremite:
280g heljdina brašna
70g glatkog pšeničnog brašna
hladnu vodu
Izmiješajte
pa prosijte obje vrste brašna. U ovu vrstu tjestenine se ne dodaje sol.
U široj posudi mijesite tijesto dodavajući po malo vodu. Nakon
nekoliko minuta dobit ćete grudu tijesta koju mijesite na dasci 10tak
minuta dok ne dobijete svilenkasto tijesto.
Miješenje
i razvlačenje soba rezanaca u Japanu je prava umjetnost za koju postoje
i tečajevi. Kao u svemu što rade i ovdje Japanci teže savršenstvu
pa postoji poseban pribor za izradu soba tjestenine i učitelji koji
podučavaju vještinu razvlačenja tijesta. Za našu tjesteninu poslužit će i
talijanski strojček za izradu tjestenine. Tijesto podijelite na 4
dijela pa načinite ne pretanke plahtice tijesta
(otvor 4) i režite ih na trake strojem ili ručno. Naravno, tijesto
možete razvući i valjkom.
Za soba tjesteninu je ključno da je kuhate u velikoj količini vode. Količina za jednu osobu zahtijeva otprilike 3 litre vode.
U
ključalu, blago posoljenu vodu stavite tjesteninu i nakon što voda
ponovo zavrije kuhajte rezance oko 40 sekundi. Izvadite šupljikavom
žlicom, isperite
i stavite u zdjelu hladne vode s kockicama leda.
Važno je da rezance ne tresete i ne miješate jer će popucati.
Poslužite
hladne ili tople s umacima i povrćem, u juhi ili začinjene samo s malo
soja sosa. Ovi naši su začinjeni s mladim lukom kratko preprženim
u woku s malo soja sosa i žlicom meda uz dodatak ljutih papričica.
Nema komentara :
Objavi komentar