srijeda, 11. svibnja 2016.

Orzoto s lignjama, graškom i bobom


Maja inspirana  Pojorskim bronzinićem

Pripremite:

1 veću glavicu luka
2-3 režnja češnjaka
maslinovo ulje
lovorov list
2dl bijelog vina
(malu čašicu prošeka i žlicu aceta balsamica)
700g očišćenih liganja
žlicu koncentrata od rajčice ili malo pelata
100g oljuštenog ječma
1 šalicu svježeg graška
1 šalicu svježeg boba
sol
svježe mljeveni papar
nasjeckani peršin
malo ružmarina


Ranije namočite i zatim skuhajte ječam u vodi u koju ste stavili malo maslinovog ulja i lovorov list. Vrijeme pripreme ječma možete skratiti ako imate ekspres lonac.

Na maslinovom ulju propirjajte na sitno narezan luk i češnjak. Dodajte očišćene lignje narezane na kolutiće, ružmarin i nasjeckani peršin. Kad voda koju ispuste lignje ispari, dodajte žlicu koncentrata od rajčice ili malo pelata. Lagano kuhajte i podlijevajte bijelim vinom. Pred kraj možete dodati i malo prošeka s acetom, obogatit će okus. Po potrebi podlijte i s malo vode.


Ja ranije skuham bob i skinem opne tako da pritisnem zrno između palca i kažiprsta. Ako vam opne ne smetaju, ne morate ga ranije kuhati. Kada se brudet od liganja zgusne, dodajte grašak i bob, umiješajte skuhani ječam. Ostavite da krčka na laganoj vatri, da se grašak i bob skuhaju.


Kušajte, začinite po potrebi i poslužite samo ili posipano naribanim tvrdim sirom.












Nema komentara :

Objavi komentar