subota, 27. veljače 2016.

Pljukanci s pršutom i rikolom


Maja inspirirana receptom restorana Fotić

Pljukanci su poznata istarska tjestenina, koja se radi od brašna i soli, bez jaja. Odraz su snalažljivosti istarskih domaćica, koje su usprkos neimaštini pripremale ukusna i maštovita jela. Najčešće se pripremaju s umacima od šparoga, gljiva, ali i s nezaobilaznim tartufima. Od bezbroj kombinacija koje sam isprobala, mojoj je obitelji najdraža baš ova, s pršutom i rikulom pa s vama dijelim recept.


Pripremite, za pljukance:

200g oštrog brašna
200g glatkog brašna
malo soli
ledenu vodu (oko 1.5-2dl)


Pomiješajte brašna, dodajte sol. Dodavajte ledene vode koliko je potrebno da zamijesite glatku kuglu tijesta. Od tijesta trgajte male komadiće, pa ih provrtite među dlanovima ili ih valjajte dlanom po stolu da dobijete oblik pljukanca - štapić deblji u sredini, a tanak na krajevima.
Slažite ih na pobrašnjenu podlogu, kako se ne bi lijepili prije kuhanja. Ostavite ih sat-dva da se prosuše.

U lonac stavite vodu i pustite da uzavri. Dodajte pljukance i kuhajte 10ak minuta, da budu al dente.

 za umak:

100g pršuta
100g rikole
1dl vrhnja za kuhanje
po želji malo bijelog vina
svježe mljeveni papar


Na tavi kratko prepecite na trakice narezan pršut. Podlijte s malo bijelog vina. Dodajte vrhnje za kuhanje pa nasjeckanu rikolu. Miješajte da povene pa dodajte pljukance.


Popaprite svježe mljevenim paprom i poslužite. Ako želite, možete posipati i naribanim sirom.






2 komentara :

  1. Uh što je dobra testenina. Nisam nikad pravila , probati pod hitno!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Draga Dubravka, probajte prvom prilikom! Meni se jako svidjela i često je pripremam, s raznim umacima. :))


      (Maja)

      Izbriši