Uskrs, najveći kršćanski praznik dolazi u prve proljetne dane. Paganski rituali obnavljanja života prepliću se s vjerskim obilježjima ovoga praznika i simboliziraju obnovu i novo rođenje. Ove nam je godine Uskrs pao rano, krajem ožujka pa se poklopio i simbolički i stvarno s buđenjem prirode i pokretanjem novoga ciklusa.
Navikli
smo da u proljeće pokušavamo „očistiti“ organizam od ponešto
nakupljenih zimskih kilica ili se pripremiti za toplije vrijeme i laganu
odjeću. Spojimo ugodno s korisnim pa uživajmo i u prvim plodovima
proljeća i obilježimo Uskrs laganim jelima i slasticama.
Dajte mašti na
volju pa kombinirajte povrće i samoniklo bilje u svim mogućim jelima –
tjestenine, riža, juhe ili žitarice savršena su
podloga i za šparoge i srijemuš (pazite ako ga sami berete da ga ne
zamijenite s otrovnim lišćem đurđica) za bob, radič ili koprive.
Nema komentara :
Objavi komentar