četvrtak, 5. ožujka 2015.

Krumpir na baskijski




Pripremite:

6 krumpira srednje veličine
2 dugačke šnite domaće pancete
3 režnja češnjaka
400g pelata
1 veću zelena paprika
1 veću crvena paprika
maslinovo ulje ili pačja/svinjska mast
sol
svježe mljeveni papar
krušne mrvice i sir za posipanje (po želji)




Krumpir ogulite, prepolovite i izdubite polovice žličicom, da dobijete lađice. Kuhajte ih u uzavreloj i posoljenoj vodi pet do sedam minuta, ocijedite i obrišite.




U tavi debljeg dna kratko prodinstajte pancetu narezanu na kockice, da se prepeče sa svih strana, a zatim je stavite sa strane.

Na masnoći od pancete prodinstajte sitno narezan češnjak. Dodajte paprike narezane na kockice i ostatke krumpira koje ste izdubili, pa podlijte pelatima. Ostavite da krčka par minuta, posolite i popaprite po želji.



Lađice od krumpira napunite nadjevom, stavite u namašćenu tepsiju i poškropite s malo maslinovog ulja. Ako želite, možete upotrijebiti pačju ili svinjsku mast. Prekrijte folijom i pecite 30-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva.

Pred kraj pečenja krumpire možete posipati mješavinom krušnih mrvica i sira. Ja sam u multipraktiku usitnila ostatke starog kruha, dodala tvrđi ovčji sir i time posipala krumpir.




Nakon pet minuta pečenja pod ventilatorom, lađice sam poslužila uz salatu, ali mogu biti dio plate na nekom partyju ili odličan prilog uz meso. 

Ovo jelo možete pripremiti i kao složenac, tako da kuhani krumpir narežete na ploške i redate ih naizmjence s umakom.




Nema komentara :

Objavi komentar