Iako
nije žitarica - heljda je krušarica i to vrlo omiljena i bogata. Došla
je iz srednje Azije i prvo se nastanila u Rusiji i Poljskoj gdje je
ostavila dubok trag u tradicijskim gastronomijama.
Botanički je bliža
rabarbari nego žitu, a diči se potpunim odsustvom glutena, bogata je
škrobom, magnezijem i željezom uz fosfor i vitamine B1 i B2.
U
gastronomiji se smatra žitaricom i priprema se na isti način kao i
druge integralne žitarice. Ima dugu povijest kao prehrambena biljka i
cijeni se u mnogim kulturama zbog uravnoteženog sastava. Širom svijeta
javlja se u bezbroj varijanti - od heljdinih soba rezanaca u Japanu i Koreji,
preko europskih palačinki od heljde, do istočnoeuropskih jela u kojima
se heljda koristi najjednostavnije - kao cjelovita žitarica od koje se
priprema kaša ili varivo.
Ako
ste bili u Rusiji i poželjeli kušati čuveni kavijar, ako je bio
poslužen "po propisu" uz njega je stajala i hrpica palačinki od heljdina
brašna. Čuveni blini su neizostavna pratnja luksuznom kavijaru.
Heljdino
brašno, ovisno o načinu mljevenja pogodno je za već spomenute kaše i
žgance, a ako je sitnije mljeveno i za izradu kruha, kolača, tjestenine…
Kako heljda nema glutena najukusnije su kombinacije s drugim vrstama
brašna ili sjemenkama i suhim voćem.
Kod
čuvanja brašna treba pripaziti da je spremljeno na hladnom mjestu jer
zbog nešto višeg postotka masti brzo se užegne i promijeni okus.
Preporuka je da se čuva u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi.
Samo
heljdino zrno sirovo ili kao kaša, nudi neiscrpne mogućnosti – dodatak u
juhe, variva sa povrćem ili mesom, omiljena punjenja za perad,
samostalna jela s gljivama ili suhim mesom…
Pošast
osjetljivosti na gluten, najčešći alergen koji sadrže sve druge
žitarice, doveo je heljdu u prvi plan u prehrani onih koji gluten
izbjegavaju.
Probajte
krem juhe nadopuniti preprženim zrnima sirove heljde. Kratko ih
prokuhajte u juhi i dobit ćete malo orašast okus, a ugodno hrskavo zrnje
obogatit će juhu.
Složenci s povrćem bit će bogatiji i dobiti na
hranljivosti i okusu zamijenite li sloj krumpira slojem kratko prokuhane
heljdine kaše.
U
Međimurju je heljda odavno dio tradicijskih recepata pa su punjene pure
i race nezamislive bez heljde kao i krvavice ili devenice.
Umiješajte
heljdino zrnje u svako varivo i iznenadit će vas koliko će okus biti
bogat i raskošan. Keksi, pite ili svečani kolači s kremama od čokolade
ili vanilije imat će fini orašasti okus ako dio brašna zamijenite
heljdinim.
Isprobajte heljdu i ne vjerujte joj da nije žitarice - jer kao da jest.
Nema komentara :
Objavi komentar