nedjelja, 15. ožujka 2015.

HELJDA - LAŽLJIVA KRUŠARICA



Iako nije žitarica - heljda je krušarica i to vrlo omiljena i bogata. Došla je iz srednje Azije i prvo se nastanila u Rusiji i Poljskoj gdje je ostavila dubok trag u tradicijskim gastronomijama. 
Botanički je bliža rabarbari nego žitu, a diči se potpunim odsustvom glutena, bogata je škrobom, magnezijem i željezom uz fosfor i vitamine B1 i B2. 


U gastronomiji se smatra žitaricom i priprema se na isti način kao i druge integralne žitarice. Ima dugu povijest kao prehrambena biljka i cijeni se u mnogim kulturama zbog uravnoteženog sastava. Širom svijeta javlja se u bezbroj varijanti - od heljdinih soba rezanaca u Japanu i Koreji, preko europskih palačinki od heljde, do istočnoeuropskih jela u kojima se heljda koristi najjednostavnije - kao cjelovita žitarica od koje se priprema kaša ili varivo.


Ako ste bili u Rusiji i poželjeli kušati čuveni kavijar, ako je bio poslužen "po propisu" uz njega je stajala i hrpica palačinki od heljdina brašna. Čuveni blini su neizostavna pratnja luksuznom kavijaru.
Heljdino brašno, ovisno o načinu mljevenja pogodno je za već spomenute kaše i žgance, a ako je sitnije mljeveno i za izradu kruha, kolača, tjestenine…  Kako heljda nema glutena najukusnije su kombinacije s drugim vrstama brašna ili sjemenkama i suhim voćem.
Kod čuvanja brašna treba pripaziti da je spremljeno na hladnom mjestu jer zbog nešto višeg postotka masti brzo se užegne i promijeni okus. Preporuka je da se čuva u hladnjaku u dobro zatvorenoj posudi.

Samo heljdino zrno sirovo ili kao kaša, nudi neiscrpne mogućnosti – dodatak u juhe, variva sa povrćem ili mesom, omiljena punjenja za perad, samostalna jela s gljivama ili suhim mesom…  


Pošast osjetljivosti na gluten, najčešći alergen koji sadrže sve druge žitarice, doveo je heljdu u prvi plan u prehrani onih koji gluten izbjegavaju.
Probajte krem juhe nadopuniti preprženim zrnima sirove heljde. Kratko ih prokuhajte u juhi i dobit ćete malo orašast okus, a ugodno hrskavo zrnje obogatit će juhu. 

Složenci s povrćem bit će bogatiji i dobiti na hranljivosti i okusu zamijenite li sloj krumpira slojem kratko prokuhane heljdine kaše.
U Međimurju je heljda odavno dio tradicijskih recepata pa su punjene pure i race nezamislive bez heljde kao i krvavice ili devenice.


Umiješajte heljdino zrnje u svako varivo i iznenadit će vas koliko će okus biti bogat i raskošan. Keksi, pite ili svečani kolači s kremama od čokolade ili vanilije imat će fini orašasti okus ako dio brašna zamijenite heljdinim.
Isprobajte heljdu i ne vjerujte joj da nije žitarice - jer kao da jest.





Nema komentara :

Objavi komentar