nedjelja, 1. ožujka 2015.

Bezglutenski čokoladni kolač s kremom od sira i ukuhanim klementinama i kumkvatom




Pripremite:

za tijesto:

200g tamne čokolade
50g maslaca
5 jaja
prstohvat soli
sok dvije klementine
2 žlice javorovog sirupa ili meda
štapić cimeta
zvjezdasti anis
4 narezane klementine (2 naranče ako koristite njih umjesto klementina)
nekoliko kumkvata



500g svježeg sira
250ml slatkog vrhnja
2 žlice javorovog sirupa ili meda
pola mahune vanilije
sok 1 klementine ili limuna/naranče/agruma po želji


Čokoladu natrgajte, maslac narežite na komadiće i stavite u plastičnu posudu, iznad posude s vrelom vodom. Ostavite na laganoj vatri, da se čokolada i maslac otope na pari. Izjednačite spatulom i stavite sa strane da se malo ohladi. Razdvojite jaja i istucite bjelanjke s prstohvatom soli. Žumanjke kratko istucite vilicom i dodavajte u tankom mlazu u čokoladnu smjesu. Na kraju lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.




Izlijte u kalup od 24cm obložen papirom za pečenje i pecite 40ak minuta. Ja namjerno ne koristim šećer u ovome tijestu jer je čokolada dovoljno slatka, ali ako želite, možete dodati šećer, čime će kolač dobiti na slatkoći, ali i volumenu. U tom slučaju miksajte 50g šećera s žumanjcima, a 25g s bjelanjcima.

Dok se kolač peče, pripremite voće i kremu. U tavu debljeg dna na laganu vatru stavite sok 3 klementine ili jedne veće naranče, ako kolač radite s narančama. Dodajte med, cimet i jedan zvjezdasti anis.


Ako želite, možete dodati i malo likera od naranče ili limuna. Lagano miješajte, da se med skroz otopi. Klementine ogulite i narežite na "kotače", kumkvate prepolovite i izdubite sredinu s košticama.

Stavite voće u tavu i lagano promiješajte, da se svo voće obloži sirupom. Maknite s vatre, da se malo ohladi.


Istucite slatko vrhnje s dvije žlice meda ili javorovog sirupa, dodajte unutrašnjost pola mahune vanilije i sok jedne klementine ili agruma po vašem izboru. Zatim istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga siru, da dobijete mekanu kremu.



Kolač servirajte s kremom od sira i voćem. Ovaj kolač možete servirati i s bilo kojim domaćim, kiselkastim pekmezom, npr. od šumskog voća, borovnica, drijenka..




Nema komentara :

Objavi komentar