Je li
on Turčin, Sirijac ili stiže iz Malezije? A možda je iz Jemena? To
još nije ustanovljeno, ali znamo da je taman, vitak i jako bogat. On
mjeri zlato, održao je Svetog Ivana na životu, a sam je izdržljiv i
nadasve zdrav.
Ime mu je – rogač. Službeno je poznat i kao - Ceratonia siliqua, mediteranska
biljka iz porodice mahunarki raspostranjena je po siromašnim tlima
Bliskog istoka, Zapadne Afrike i širom Mediterana, ali mu odgovara i suha
topla klima Kalifornije. Ne treba mu puno da se njegova sjemenka
razvije u biljku, ali do prvih plodova treba čekati 70tak godina.
Mitovi
i priče u kojima se spominje rogač stigle su do nas iz stare Grčke, iz
hebrejskih zapisa, iz kršćanske predaje-pa tako znamo da se Ivan
Krstitelj prehranio rogačem (Nijemci rogač zovu Johhannisbrot), da se
spominje u starom Egiptu te da su Arapi od rogača izrađivali tamni sirup
kao dodatak jelima.
Kod nas je
rogač zanemaren i pomalo zaboravljen. Ako ste bili na nekom od naših
otoka, Korčuli recimo, prisjetite se mnogobrojnih stabala s kojih vise
mahune i na vjetru proizvode prekrasan zvuk udarajući jedna od drugu.
U
tim šumama rogača, tlo je prekriveno dragocijenim mahunama. Dovoljno se
sagnuti i podići ćete savršenu namirnicu - 89% ugljikohidrata, 4,6
bjelačevina, zanemarivo masti, obilje kalcija …
Ipak
ima i lijepih primjera - gospođa Branka Visković na
Hvaru sa svojim prekrasnim brašnom od rogača pokazuje da se može
iskoristiti to obilje.
Najviše
stabala rogača raste u Španjolskoj, Italiji, Maroku i Portugalu. Upravo u
tim zemljama rogač vole i cijene pa od njega rade prah koji mijenja
kavu ili kakao, rabe za privlačna aromatična pića, u industriji
slastica, ali i kao hrana za magarce ili sirup koji na Malti koriste u
tradicionalnoj medicini.
Svestran i
po svemu poseban je rogač – njegova osebujna aroma obogatit će i slatka
i slana jela. Osim prihvaćenog punjenja za kolače od dizanog tijesta,
mahune rogača narezane u prutiće oplemenit će ukuhano voće ili umake za
meso. Malo grublje samljeven sjajna je osnova za nepečene slastice i
napitke. A brašno pak ima neiscrpne primjene - tijesta, napici, kreme,
umaci, dodatak u kruhu i pecivima…
Probajte rogač jer nije njegova sjemenka - grč. keration, sasvim nezasluženo postala mjera za zlato – karat.
Nema komentara :
Objavi komentar