srijeda, 26. veljače 2014.

Savijače




Jedan od najomiljenijih slatkiša, osnova za mnoga omiljena jela i okidač za nostalgiju sigurno su savijače, pite, gužvare, bureci i zeljanice.
A početak im svima isti - vučeno tijesto.

Lako ga je kupiti u bilo kojem dućanu, ali nekako nije to - to. Iako daje sasvim ukusne rezultate to kupovno tijesto ne može se mjeriti s onim kod kuće pripravljenim. Naročito ako je u pitanju omiljeni burek.
Nije teško kako se čini u prvi čas. Treba samo malo prakse, a evo i početka:     

Pripremite:
400g mekog brašna
pola žličice soli
2-3 dl mlake vode
nekoliko žlica ulja
 
Zamijesite elastično tijesto od brašna i posoljene vode. Umiješajte vodu polako dodajući male količine tople vode. Tijesto podijelite na tri jednaka dijela, stavite na krpu, malo namažite uljem, prekrijte i ostavite da stoji oko 15 minuta.



Kad tijesto piknete prstom trebala bi ostati mala udubina. Tada je tijesto dovoljno "odmoreno". Formirajte elipsu, malo posipajte brašnom i valjkom za tijesto razvucite u prečniku od 30 cm.



Lagano jagodicama vucite tijesto prema sebi pazeći da ne napravite rupe. Tijesto bi se trebalo razvući na najmanje dvostruku veličinu.
Tijesto poprskajte s malo ulja ili otopljenog maslaca i nadjenite nekim od nadjeva.

Mi smo naše savijače nadjenuli s kumkvatom, višnjama i čokoladom i suhim šljivama.


Nadjev od kumkvata:

½ kg kumkvata operite, narežite na četvrtine, odstranite sjemenke i s 5 žlica šećera i 1 žlicom maslaca pirjajte 10 minuta.
Ohladite.







Nadjev od višanja i čokolade:

1/2 kg očišćenih višanja ocijedite od soka, lagano pošećerite. 50g crne čokolade otopite s 1 žlicom maslaca na jako laganoj vatri pa dodajte višnje. Sve zajedno zagrijte i izmješajte da se izjednači. Mlakim nadjevom napunite savijaču.



Nadjev od suhih šljiva:

300g suhih šljiva bez sjemenki narežite na manje komadiće. Zagrijte 3 žlice ruma, dodajte 50g mliječne čokolade i umiješajte šljive. S još mlakim umakom nadjenite savijaču.

Sve savijače pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva.











Nema komentara :

Objavi komentar