četvrtak, 4. kolovoza 2011.

Krema od limuna


Maja za natječaj na Forum.hr


Ova je krema nastala nakon što sam radila pavlovu od 6 bjelanjaka i tako dobila 6 žumanjaka viška, no možete koristiti i cijela jaja.

Pripremite:

6 žumanjaka (ili 6 jaja)
5 žlica šećera
1 mahuna vanilije
5 žlica oštrog brašna
4-5 dl mlijeka
2 limuna


Mlijeko stavite u posudu, dodajte unutrašnjost mahune vanilije i pustite da uzavri. Tucite žumanjke, šećer, brašno. Lagano ulijte u vrelo mlijeko. Kremu miješajte na laganoj vatri dok se ne zgusne. Naribajte koricu 2 limuna pazeći pritom da ne uribate bijele dijelove kore jer će od toga krema biti gorka.


Ostavite kremu da se hladi, a za to vrijeme zamijesite prhko tijesto. Lopticu tijesta stavite u frižider na 30ak minuta. Razvaljajte tijesto, obložite kalupiće i kratko pecite.

Rahlađenoj kremi dodajte sok 2 limuna i tucite da dobijete rahlu kremu.Ohlađeno tijesto napunite kremom.


Kremu možete dekorirati tučenim slatkim vrhnjem, meringueom, ali i cvjetićima lavande koji će joj dati poseban okus.
Meringue načinite od 3 bjelanjka i pola šalice šećera u prahu. Zapecite u pećnici par minuta ili "spalite" brenerićem.


Jedan dio kreme možete iskoristiti i za "kuvertice" od lisnatog tijesta. Da bi vam bilo lakše, upotrijebite kupovno. Lisnato tijesto razvaljajte, izrežite kvadrate i na svaki stavite malo kreme. Preklopite stranice kao na kuverti, premažite žumanjkom i pecite na 180 stupnjeva 10ak minuta, tj. dok tijesto ne dobije boju.


Posipajte šećerom u prahu i poslužite.


Nama je uz ove limunaste deserte odlično odgovarao koktel od limuna, Spritea i vodke s puno leda. Količine odredite po svom guštu!





Broj komentara: 5 :

  1. WOW, koje fotke!
    Cure, odlične ste mi.:)))
    Nina

    OdgovoriIzbriši
  2. Koliko sam ja uspio primijetiti ovo nisu vaše fotografije nego fotografije s natječaja na Gastronomiji pa bi bilo pristojno da ste to naglasile negdje. Kao i ideja o lavandi, limunadi, koverticama itd.

    OdgovoriIzbriši
  3. Poštovani, niste u pravu.:))

    Jedna od autorica bloga je osoba koja je sudjelovala na natječaju na Forumu i da, ovo su njene, tj. naše fotke. :)) (Ovdje ujedno ima i fotografija koje tamo nisu mogle biti objavljene, zbog propozicija natječaja.;))

    OdgovoriIzbriši
  4. Isprike autoricama. Slike i recepti su inače divni...

    OdgovoriIzbriši
  5. Hvala lijepa, drago nam je da vam se sviđaju! :))

    OdgovoriIzbriši