petak, 29. siječnja 2010.

Tart sa suhim šljivama


Jeka za V-magazin 

Ovaj savršeni spoj prhkog tijesta, raskošne kreme od vanilije i suhih šljiva mirisnih od naranče i armagnaca, "ukradosmo" iz knjige The Art of the Tart, od Tamasin Day-Lewis. U ovu ljepoticu smo ugradile nekoliko ideja iz te knjige koju bismo najradije isprobale od korice do korice.



Pripremite:

200g mekog brašna
150g oštrog brašna
4 žlice vanil šećera
150g maslaca
1 jaje malo istučeno
malo soli
ledeno hladna voda


Od sastojaka što brže zamijesiti tijesto i staviti ga na 1 sat u hladnjak. Razvaljate ga u oblik za pite i pecite 20tak minuta na 180 stupnjeva da bude zlatno žuto.
Malo ohladite.


Nadjev:

20tak otkoštenih suhih šljiva preko noći natopiti u mješavinu od soka od naranče, armanjaka i čaja

Skuhati kremu od:

2 i pol dl slatkog vrhnja
1 i pol dl mlijeka
1 jajeta
2 žumanjka
5 žlica vanili šećera
mahune vanilije



Mlijeko, razrezanu mahunu vanilije i pola količine vrhnja zagrijati do pred kuhanje. Lagano umiješati jaja istučena s preostalim vrhnjem i šećerom. Tući metlicom da zakuha. Kuhati 5 minuta da se zgusne.

Krema neće biti jako gusta. Pustite da se ohladi.

Šljive osušite i poslažite na malo ohlađeno tijesto. Prelijte kremom i pecite još 15tak minuta na 160 stupnjeva.








3 komentara :

  1. Na jednom blogu sam videla sličan recept i rado ću ga praviti.Inače sam veliki ljubitelj suvog voća i rado ga jedem a suve sljive su mi broj jedan!

    OdgovoriIzbriši
  2. Prekrasno!
    Vidjela sam i u prilogu Večernjeg lista! Čestitam!

    OdgovoriIzbriši
  3. Hvala Vera i Snježa! Drago nam je da vam se sviđa. Mi također jako volimo suhe šljive pa smo jedva dočekale da isprobamo ovaj recepis. :)

    OdgovoriIzbriši