četvrtak, 28. siječnja 2010.

SUHO VOĆE






Prije izuma hladnjaka i hladnjača, brzih prijevoznih sredstava i staklenika, a o kemijskim preparatima da se ne govori – sezonsko voće za duge zime smo sušili.

Na Mediteranu su pjesme ispjevane, mnoge priče ispričane, ljubavi započele i završile uz dugotrajan i osjetljiv posao sušenja smokava. Te iste smokve uz suho grožđe su zaštitni znak zime na svakom našem otoku: božićnih kolača, dočekivanja gosta namjernika i spremanja popudbine za duga prekomorska putovanja. Nema toga mjesta uz našu obalu koje nema svoj poseban, specifičan kolač, džem ili neki pripravak od suhih smokava.

Danas, u vrijeme globalne razmjene i visoke tehnologije u voćarstvu sušeni plodovi su više poslastica nego potreba.
Nekad su naše bake sušile šljive, grožđe, kruške i jabuke, šipke i drijenak za uvarke i čajeve, marelice za nafinije kolače i tanke listiće dunja za slasne zimske kompote. Taj najstariji način je i najjednostavniji: suha drvena podloga, sunce i zrak. Pokriveno laganom tkaninom da se zaštiti od kukaca i prašine, povremeno okretano, tako sušeno voće je spremano u papirne ili platnene vrećice da dočeka zimu i svojim zarobljenim mirisima ljeta razvedri sive dane.

Osim kao poslastica posluženi uz pratnju suhih "koštuničavaca" badema, oraha ili lješnjaka, osušeni su plodovi bili osnova omiljenim prazničnim kolačima.
 
 
Kuglofi, pince, "germtajgi" i ružice nezamislivi su bez osušenih boba grožđa. Zovemo ih grožđice, rozine, sultanije – ako su one velike zlatne, a pouzdano znamo da su sušene još 1490. prije Krista. U Starom Rimu su ukrašavale oltare, služile kao moneta, a srednjem vijeku iznimno cijenjene kao dio posebno profinjene kuhinje.

I smokve i egzotične datulje su bile i hrana i lijek i poslastica i do danas se održale na stolovima širom svijeta. Naša skromna šljiva ni malo ne zaostaje ni ljepotom ni okusom ni bogatstvom: kalij, vlakna, magnezij, vitamini i minerali te fruktoza koja zadovolji želju za slatkim, ali ne diže razinu glukoze u krvi.

Zahvaljujući modernoj tehnologiji danas se suše sve vrste voća dobrodošle kao grickalice, dio salata, slanih i slatkih jela. Pokušajte u malo "bezličnu" pirjanu piletinu ubaciti šaku suhih brusnica, zamotati u odrezak od svinjetine nekoliko suhih šljiva, narezati datulje u kuskus.... Suhe višnje oplemene gulaš od divljači, a običnom kuhanom grizu s malo maslaca i mirisa vanilije daju novo ime: koh sa suhim višnjama.

Poigrajte se bojama i okusima suhog voća složenog u staklenu zdjelu. Ponudite taj "mix" gostima umjesto deserta ili kao malo drugačiju grickalicu.





Nema komentara :

Objavi komentar