subota, 7. svibnja 2016.

Soba tjestenina (od heljdina brašna)




Soba rezanci se rade od heljdina brašna, specifično jakog orašastog okusa. Da bi bili podatniji za izradu dodaje se i manja količina pšeničnog brašna.

Pripremite:


280g heljdina brašna

70g glatkog pšeničnog brašna

hladnu vodu



Izmiješajte pa prosijte obje vrste brašna. U ovu vrstu tjestenine se ne dodaje sol. U široj posudi mijesite tijesto dodavajući  po malo vodu. Nakon nekoliko minuta dobit ćete grudu tijesta koju mijesite na dasci 10tak minuta dok ne dobijete svilenkasto tijesto.


Miješenje i razvlačenje soba rezanaca u Japanu je prava umjetnost za koju postoje i tečajevi. Kao u svemu što rade i ovdje Japanci teže savršenstvu pa postoji poseban pribor za izradu soba tjestenine i učitelji koji podučavaju vještinu razvlačenja tijesta. Za našu tjesteninu poslužit će i talijanski strojček za izradu tjestenine. Tijesto podijelite na 4 dijela pa načinite ne pretanke plahtice tijesta (otvor 4)  i režite ih na trake strojem ili ručno. Naravno, tijesto možete razvući i valjkom. 



Za soba tjesteninu je ključno da je kuhate u velikoj količini vode. Količina za jednu osobu zahtijeva otprilike 3 litre vode.
U ključalu, blago posoljenu vodu stavite tjesteninu i nakon što voda ponovo zavrije kuhajte rezance oko 40 sekundi. Izvadite šupljikavom žlicom, isperite i stavite u zdjelu hladne vode s kockicama leda.
Važno je da rezance ne tresete i ne miješate jer će popucati.



Poslužite hladne ili tople s umacima i povrćem, u juhi ili začinjene samo s malo soja sosa. Ovi naši su začinjeni s mladim lukom kratko preprženim u woku s malo soja sosa i žlicom meda uz dodatak ljutih papričica.
 









Nema komentara :

Objavi komentar