sok dvije klementine
2 žlice javorovog sirupa ili meda
štapić cimeta
zvjezdasti anis
4 narezane klementine (2 naranče ako koristite njih umjesto klementina)
nekoliko kumkvata
500g svježeg sira
250ml slatkog vrhnja
2 žlice javorovog sirupa ili meda
pola mahune vanilije
sok 1 klementine ili limuna/naranče/agruma po želji
Čokoladu
natrgajte, maslac narežite na komadiće i stavite u plastičnu posudu,
iznad posude s vrelom vodom. Ostavite na laganoj vatri, da se čokolada i
maslac otope na pari. Izjednačite spatulom i stavite sa strane da se
malo ohladi. Razdvojite jaja i istucite bjelanjke s prstohvatom soli.
Žumanjke kratko istucite vilicom i dodavajte u tankom mlazu u čokoladnu
smjesu. Na kraju lagano spatulom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Izlijte u kalup od 24cm obložen papirom za pečenje i pecite 40ak minuta.
Ja namjerno ne koristim šećer u ovome tijestu jer je čokolada dovoljno
slatka, ali ako želite, možete dodati šećer, čime će kolač dobiti na
slatkoći, ali i volumenu. U tom slučaju miksajte 50g šećera s
žumanjcima, a 25g s bjelanjcima.
Dok se kolač peče, pripremite
voće i kremu. U tavu debljeg dna na laganu vatru stavite sok 3
klementine ili jedne veće naranče, ako kolač radite s narančama. Dodajte
med, cimet i jedan zvjezdasti anis.
Ako želite, možete dodati i malo
likera od naranče ili limuna. Lagano miješajte, da se med skroz otopi.
Klementine ogulite i narežite na "kotače", kumkvate prepolovite i
izdubite sredinu s košticama.
Stavite voće u tavu i lagano promiješajte,
da se svo voće obloži sirupom. Maknite s vatre, da se malo ohladi.
Istucite
slatko vrhnje s dvije žlice meda ili javorovog sirupa, dodajte
unutrašnjost pola mahune vanilije i sok jedne klementine ili agruma po
vašem izboru. Zatim istucite slatko vrhnje u šlag i dodajte ga siru, da
dobijete mekanu kremu.
Kolač servirajte s kremom od sira i
voćem. Ovaj kolač možete servirati i s bilo kojim domaćim, kiselkastim
pekmezom, npr. od šumskog voća, borovnica, drijenka..
Nema komentara :
Objavi komentar