Jedan od najomiljenijih slatkiša, osnova za mnoga
omiljena jela i okidač za nostalgiju sigurno su savijače, pite, gužvare,
bureci i zeljanice.
A početak im svima isti - vučeno tijesto.
Lako
ga je kupiti u bilo kojem dućanu, ali nekako nije to - to. Iako daje
sasvim ukusne rezultate to kupovno tijesto ne može se mjeriti s onim kod
kuće pripravljenim. Naročito ako je u pitanju omiljeni burek.
Nije teško kako se čini u prvi čas. Treba samo malo prakse, a evo i početka:
Pripremite:
400g mekog brašna
pola žličice soli
2-3 dl mlake vode
nekoliko žlica ulja
Zamijesite elastično tijesto od brašna i posoljene
vode. Umiješajte vodu polako dodajući male količine tople vode. Tijesto
podijelite na tri jednaka dijela, stavite na krpu, malo namažite uljem,
prekrijte i ostavite da stoji oko 15 minuta.
Kad tijesto piknete prstom trebala bi ostati mala
udubina. Tada je tijesto dovoljno "odmoreno". Formirajte elipsu, malo
posipajte brašnom i valjkom za tijesto razvucite u prečniku od 30 cm.
Lagano jagodicama vucite tijesto prema sebi pazeći
da ne napravite rupe. Tijesto bi se trebalo razvući na najmanje
dvostruku veličinu.
Tijesto poprskajte s malo ulja ili otopljenog maslaca i nadjenite nekim od nadjeva.
Mi smo naše savijače nadjenuli s kumkvatom, višnjama i čokoladom i suhim šljivama.
Nadjev od kumkvata:
½ kg kumkvata operite, narežite na četvrtine, odstranite sjemenke i s 5 žlica šećera i 1 žlicom maslaca pirjajte 10 minuta.
Ohladite.
Nadjev od višanja i čokolade:
1/2
kg očišćenih višanja ocijedite od soka, lagano pošećerite. 50g crne
čokolade otopite s 1 žlicom maslaca na jako laganoj vatri pa dodajte
višnje. Sve zajedno zagrijte i izmješajte da se izjednači. Mlakim
nadjevom napunite savijaču.
Nadjev od suhih šljiva:
300g
suhih šljiva bez sjemenki narežite na manje komadiće. Zagrijte 3 žlice
ruma, dodajte 50g mliječne čokolade i umiješajte šljive. S još mlakim
umakom nadjenite savijaču.
Sve savijače pecite oko 25 minuta na 180 stupnjeva.
Nema komentara :
Objavi komentar