ponedjeljak, 16. ožujka 2020.

Sporo pečena junetina i pire od batata


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Volite li i vi slatkasto-slane kombinacije? Meni su iznimno ukusne i moram priznati da mi je zbog toga pire od batata jedan od najdražih priloga. Iako ga možete napraviti i kao desert, odnosno slatki pire, s kokosovim mlijekom, vanilijom i cimetom, ipak je najčešće prilog uz pečeno meso ili kakav umak.


Sporo pečena junetina savršeno se nadopunjava s batatom, ali ako nemate dovoljno vremena, ovako mariniranu junetinu možete ispeći brže, narezanu kao šnicle, na tavi. Bitno je da je dovoljno dugo marinirate i da meso pečete kratko, na jako ugrijanoj tavi, kako vam ne bi bila žilava.
Meni se ovaj način pečenja jako sviđa jer je meso toliko mekano da se raspada i vrlo lako čupka vilicom. Iako je postupak nešto zahtjevniji, zbog dužeg mariniranja i pečenja, mislim da nećete požaliti. Ako nemate domaćeg goveđeg temeljca, napravite ga od goveđe kocke.

Pripremite, za 4 osobe:
oko 2kg junetine od lopatice
4-6 žlica soja sosa
sok jedne naranče
2 žlice maslinova ulja
svježe mljeveni papar
2 žlice smeđeg šećera
2 žlice dimljene paprike
pola litre goveđeg temeljca

Pomiješajte sve sastojke osim goveđeg temeljca. Natrljajte meso sa svih strana, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći, ali slobodno ga ostavite i duže. Izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja.

Pećnicu zagrijte na 220C. Stavite meso u namašćenu tepsiju i zapecite sa svih strana. Podlijte temeljcem i poklopite ili prekrijte folijom pa pecite oko 3.5h na 150C.


Na pola pečenja možete oko mesa staviti povrće, ako želite imati umak. Preporučam da upotrijebite 5-6 glavica luka, nekoliko režnjeva češnjaka i 2 oguljene, kiselkaste jabuke. Nakon pečenja sve zblendajte sa sokovima od pečenja, po potrebi dodatno začinite i poslužite uz meso.

Za pire od batata:
oko pola kg očišćenog batata
3-4 žlice maslaca (ili kokosova ulja bez mirisa)
Oko 100ml mlijeka
žličicu himalajske soli
pola žličice kurkume
četvrt žličice đumbira
 

Oguljeni batat narežite na kocke od 4-5 cm pa kuhajte oko 20 minuta u uzavreloj vodi. Kad omekša ocijedite, dodajte mlijeko, maslac i začine. Zgnječite gnječilicom za krumpir i poslužite uz meso.








Nema komentara :

Objavi komentar