nedjelja, 16. lipnja 2019.

Pita od sira i vanilije sa šumskim voćem


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Paklene su vrućine i doista se teško odlučujem paliti pećnicu, ali ova torta od prhkog tijesta toliko je jednostavna, a osvježavajuća i kremasta da je vrijedna truda. Voće možete birati po želji, no meni je najdraže baš šumsko voće, koje ne zaslađujem previše, kako bi kolač bio što laganiji. Umjesto šećera u kolaču možete upotrijebiti i sladilo ili zaslađivač po želji.

Kada ga ispečete, ohladite kolač i stavite voće na vrh, nemojte biti poput mene i rezati kolač na kojem se voće nije stisnulo, nego malo pričekajte, dobit ćete urednije šnite.
Ako vam se ne da ukuhavati voće sa želatinom, slobodno poslažite svježe voće ili voće iz kompota.


Pripremite, za kalup od 26cm:

250g pirovog brašna
1 prašak za pecivo
1 jaje
100g maslaca
75g običnog ili kokosovog šećera
1 vanil šećer
koricu 1 limuna

Za kremu:

3 jaja
100g običnog ili kokosovog šećera
200ml mlijeka
40g gustina
500g kremastog posnog sira
sok 1 limuna
četvrt žličice vanilije u prahu ili ekstrakt od vanilije

Za voćni preljev:

500g šumskog voća
2-3 žlice šećera ili sladilo po želji
1 vrećicu mljevene želatine


U malom multipraktiku pomiješajte jaje, šećer, vanil šećer i na kockice narezan maslac. Usitnite, zatim dodajte u mješavinu prosijanog brašna, praška za pecivo i limunove korice. Brzo zamijesite tijesto, samo da se poveže, kako vam ne bi bilo žilavo od predugog miješenja. Stavite u hladnjak na 20ak minuta.


Pećnicu zagrijte na 180C. 
Miksajte jaja, šećer, vaniliju i limunov sok. Dodajte sir, mlijeko i gustin. 
Izvadite tijesto iz hladnjaka, razvaljajte na papiru za pečenje pa prenesite u kalup od 26cm. Obložite dno i stranice kalupa. 
Na tijesto nalijte kremu. Pecite oko 60 minuta. Ohladite.

Kada se kolač ohladi, pripremite voće. Želatinu namočite u 4 žlice hladne vode, da nabubri. Voće stavite u posudu debljeg dna, na laganu vatru. Pomiješajte sa šećerom i povremeno promiješajte, da se šećer otopi. Dodajte nabubrenu želatinu i lagano miješajte. Ohladite da bude mlako, zatim izlijte na kolač. Stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći.



Nema komentara :

Objavi komentar