ponedjeljak, 1. travnja 2019.

Crna leća sa šparogama


Maja u suradnji s Fitness.com.hr

Jeste li ikad isprobali crnu leću? 
Nazivaju je još i beluga lećom jer njezina crna zrna podsjećaju na taj poznati  kavijar. Meni je ukusna i draga poput svake leće, ali je nešto atraktivnija ili bolje rečeno neobičnija obzirom da je crne boje. U odnosu na druge vrste leće ima otporniju opnu pa bolje zadržava oblik tijekom kuhanja i nešto duže se može čuvati kuhana u hladnjaku zbog čega je idealna za jela koja pripremate unaprijed.

Prvo je isperite, zatim prelijte dvostrukom količinom vode i kuhajte oko 20 minuta do pola sata. 
Crna leća ipak ispušta svoje crnilo tijekom kuhanja pa će to utjecati i na boju povrća. Povrće možete ranije prodinstati pa dodati leću i podliti vodom ili temeljcem, ali ga možete pripremiti odvojeno i dodati u kuhanu leću kako bi zadržalo svoju intenzivnu boju. 

Za dvije osobe pripremite:

3-4 mlada luka
2 režnja mladog češnjaka
vezicu šparoga
svježe mljeveni papar
maslinovo ulje
po želji jaja za poširanje (izostaviti za vegansku verziju)


Leću isperite. Povrće očistite i narežite. U posudi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje i prepecite mladi luk, češnjak i šparoge. (Možete dodati i malo pancete.) Dodajte leću i prodinstajte. Podlijte vodom ili temeljcem od povrća ili kostiju.


Kuhajte 20ak minuta, dok leća ne omekša i zatim poslužite s malo svježeg narezanog mladog luka i poširanim jajetom.






Nema komentara :

Objavi komentar