Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Cimet, klinčić, muškatni oraščić, vanilija, jabuke, naranče, rum... Sve su to arome i okusi koji me podsjećaju na blagdane. Zato sam ih kombinirala u ovoj torti s bogatom čokoladnom kremom. Ako ne želite raditi kremu i hoćete smanjiti kalorije, možete ispeći samo biskvit. On funkcionira kao samostalan kolač jer je aromatičan i sočan. Ne treba mu ništa, ali ja ga ipak malo poškropim rumom ili likerom od naranče.
Pripremite, za kalup od 26cm:
5 jaja
120g kokosova šećera
200g fino mljevenih badema
50g zobenog brašna
50g rogača (možete izostaviti pa upotrijebiti više brašna)
1 prašak za pecivo
korica jedne neprskane naranče
2 žličice začina za medenjake
prstohvat vanilije u prahu
1 velika ili 2 manje jabuke
50ml otopljenog maslaca ili kokosova ulja
(po želji ispečeni biskvit poškropiti rumom ili likerom Grand Marnier)
za kremu:
sok jedne naranče
225g tamne čokolade
160g maslaca
par žlica ruma ili likera Grand Marnier
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Istucite bjelanjke s prstohvatom soli, zatim žumanjke istucite sa šećerom. Žumanjcima dodajte mljevene bademe, zobeno brašno, rogač, začine i prosijani prašak za pecivo. Umiješajte ulje i naribane jabuke. Dodajte snijeg od bjelanjaka i izmiješajte spatulom. Smjesu izlijte u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 180C 40-50min. Ako čačkalica izlazi čista van, izvadite kolač, malo ohladite. Uklonite kalup i ostavite da se hladi na rešetki.
Za kremu otopite čokoladu, maslac i pomiješajte sa sokom od naranče i 2-3 žlice ruma, Grand Marniera ili alkohola po želji. Krema će biti tekuća pa je prohladite. Tekstura bi trebala biti poput Nutelle, tad je možete mazati na biskvit.
Biskvit prepolovite. Po želji poškropite s rumom ili likerom. Namažite kremom i pripazite da vam ostane dovoljno da izvana premažete tortu.
Ukrasite po želji. Ja sam upotrijebila čokoladne Speculaas kuglice. Tortu izvadite iz hladnjaka barem 2 sata prije posluživanja, kako bi krema omekšala i otpustila, tj. prožela se s biskvitom kako treba.
Nema komentara :
Objavi komentar