Jeka inspirirana receptom iz Velike knjige kolača
Jedan od najpoznatijih božićnih klasika, luksuzan keksić raskošnih okusa i fine teksture, zapravo najvjerojatnije potječe iz Francuske 17. stoljeća. A ime? Pretpostavlja se da je ime posveta francuskoj kraljici Firentinki Katarini Medici koja je bila poznata štovateljica gastronomije.
2 velike žlice meda
150g šećera
2 žlice slatkog vrhnja
100g arancina
120g badema narezanih na listiće
120g brašna
za glazuru:
200g čokolade s najmanje 60% kakao mase
za glazuru:
200g čokolade s najmanje 60% kakao mase
4 žlice slatkog vrhnja
Zagrijte na laganoj vatri maslac, šećer, med i slatko vrhnje. U posve otopljenu glatku smjesu dodajte arancine i bademe (ostavite 1/3 količine za posipanje) pa kuhajte još 2 minute. Ohladite. Dobit ćete smjesu koja se teško odvaja od žlice, ali se dade razmazati.
Zagrijte na laganoj vatri maslac, šećer, med i slatko vrhnje. U posve otopljenu glatku smjesu dodajte arancine i bademe (ostavite 1/3 količine za posipanje) pa kuhajte još 2 minute. Ohladite. Dobit ćete smjesu koja se teško odvaja od žlice, ali se dade razmazati.
Prekrijte
pleh papirom za pečenje pa iscrtajte krugove promjera 7cm. Jednu žlicu
smjese za firentince razmažite u svaki iscrtani krug. Posipajte listićima
badema. Pecite 8 minuta
na 190 stupnjeva. Pustite nekoliko minuta da se hladi pa skinite kekse s
papira.
Za glazuru na pari otopite čokoladu i slatko vrhnje, ohladite.
Ohlađene debelo premažite s čokoladnom glazurom i vilicom načinite šare.
Za glazuru na pari otopite čokoladu i slatko vrhnje, ohladite.
Ohlađene debelo premažite s čokoladnom glazurom i vilicom načinite šare.
Nema komentara :
Objavi komentar