Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Ovaj kruh jedan je od onih koji se ne mijese. Samo kuhačom ili spatulom promiješajte sve sastojke i ostavite tijesto da se diže. Dizanje tijesta traje duže, preko noći, no ako za to nemate vremena ili strpljenja, dodajte više kvasca i zamijesite ga na klasični način.
Ja
sam upotrijebila raženo, bijelo brašno i rogač, no vi umjesto bijelog možete
upotrijebiti i neko drugo, poput pirovog ili integralnog
brašna.
Pripremite:
300g raženog
brašna
200g bijelog
brašna
30g rogača
u prahu
10g himalajske
soli
četvrtinu
žličice suhog
kvasca
2 žlice maslinova
ulja
oko 450ml tople
vode
2 žlice chia
sjemenki
Pomiješajte sve suhe sastojke u srednje
velikoj posudi. Dodajte vodu i kratko promiješajte drvenom kuhačom ili rukom,
da se sastojci prožmu. Namastite posudu i u nju prebacite tijesto. Prekrijte
plastičnom folijom i ostavite 12 sati na sobnoj temperaturi. Izvadite
tijesto na pobrašnjenu površinu, umiješajte chia sjemenke i malo ga rastanjite.
Preklopite ga kao kuvertu i ostavite 15ak minuta na radnoj površini. Rukama
oblikujte, da dobijete loptasto tijesto i stavite ga na pobrašnjenu krpu tako
da preklopljena strana bude prema dolje.
Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči, sat-dva. (Postupak možete detaljnije pogledati na linku.)
Pokrijte krpom i ostavite da se udvostruči, sat-dva. (Postupak možete detaljnije pogledati na linku.)
Pripremite posudu s poklopcem. Zagrijte
pećnicu na 230-250C i stavite posudu za pečenje u pećnicu, da se zagrije. Kad
se tijesto udvostruči, izvadite posudu i u nju stavite tijesto, tako da sada
preklopljena strana tijesta bude okrenuta prema gore. Poklopite i pecite 30min.
Zatim otklopite posudu i pecite još 25-30min.
Nema komentara :
Objavi komentar