Maja u suradnji s Priroda&DRUŠTVO
Jeste li ikad isprobali ušećerene bademe? Poznati su još i
kao ucukreni bajami ili broštulani mjenduli i vrlo se često pripremaju u
Dalmaciji. Meni je to jedna od dražih slatkih grickalica, a ponekad ih
poklanjam i dragim ljudima, naročito u vrijeme blagdana.
Začine možete prilagoditi vlastitom ukusu. Cimet, vanilija,
mješavina začina za medenjake, rum ili liker od badema, izbor je vama na
volju.. Ja sam ovaj put koristila smeđi šećer, no uglavnom se koristi obični
bijeli pa ga i vi možete upotrijebiti ako vam tako bolje odgovara.
Pripremite:
200g badema
150g smeđeg šećera
1 vanil šećer (ili
malo vanilije u prahu)
1 čep ruma (po želji)
U posudu s debljim dnom, na srednje jaku vatru stavite vodu,
šećer i vanil šećer. Pustite da uzavri i zatim dodajte bademe. Miješajte 10ak
minuta, odnosno dok ne ishlapi tekućina.
Kad se šećer počne otapati i bademi budu umotani u
„karamelasti omotač“, sklonite posudu s vatre.
Bademe istresite na tepsiju
obloženu papirom za pečenje i ostavite da se hlade.
Nema komentara :
Objavi komentar