Maja u suradnji s Fitness.com.hr
Ako volite umake
i saftove, a ne želite jesti klasične priloge poput tjestenine, riže i
krumpira, onda je špageti tikva idealna za vas. Kad se ispeče u pećnici,
njezino meso se jednostavno "sastruže" u obliku špageta i može se
poslužiti kao prilog uz bilo kakav umak od mesa i povrća.
Polpete možete jesti same ili uz bilo kakav
prilog, a zgodno ih je i zamrznuti sirove pa po potrebi vaditi iz zamrzivača i
peći.
Pripremite:
1kg mljevene
junetine
1 i pol srednje
veliku glavicu luka
2 režnja
češnjaka
sol
svježe mljeveni
papar
2 jaja
nasjeckani
peršinov list
po želji 4-5
žlica krušnih mrvica, zobenog brašna ili mljevenih badema
špageti tikvu od 1.3kg
Luk i češnjak sitno
nasjeckajte, posolite i ostavite da stoji. Isperite, dobro ocijedite i zatim pomiješajte
s mesom. Dodajte jaja, papar, peršinov list i promiješajte. Možete dodati i
pola šalice vode. Smjesa treba biti kompaktna i ne premekana, da možete
formirati polpete.
Polpete poslažite na tepsiju od pećnice obloženu papirom za
pečenje. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200C, 10ak minuta sa svake strane. Pred
kraj upalite opciju ventilator da se zapeku.
Umak od
povrća obično napravim ranije pa pečene polpete samo kasnije stavim u umak i
ostavim da se sve prožme do posluživanja.
Špageti tikvu prepolovite, očistite od koštica. Stavite prerezanom stranom prema dolje, na papir za pečenje i pecite 45 minuta na 200C. Malo ohladite pa vilicom "izgrebite" špagete i poslužite ih kasnije uz polpete u umaku.
za umak od povrća
pripremite:
pola glavice
luka
1 režanj
češnjaka
1 rog papriku
1 papriku baburu
1 veću rajčicu
1 srednje veliku
tikvicu
oko 250ml
nasjeckane rajčice iz konzerve
2 žlice
nasjeckanog peršina
po želji 1 dl
crnog vina
sol
svježe mljeveni
papar
Nasjeckajte luk
i češnjak, pirjajte na maslinovu ulju. Dodajte na sitno nasjeckano povrće, sve
osim tikvica. Prodinstajte povrće da povene pa dodajte vino. Miješajte pa
dodajte sjeckanu rajčicu iz konzerve i tikvice. Po potrebi dodajte i vode.
Začinite, dodajte peršin. Polpete stavite u umak.
Nema komentara :
Objavi komentar