Maja u suradnji s Priroda & DRUŠTVO
Ja sam u skupini onih
osobenjaka koji ne vole piti kavu, ali je konzumiraju u slasticama.
Da, znam. Volim slastice od kave, a ne pijem kavu. Uz to ne pijem ni
kravlje mlijeko, što mi je uvijek otežavalo izbor toplih napitaka.
No, moram priznati da mi je posljednih nekoliko godina ipak lakše.
Sve veći broj ljudi konzumira biljna mlijeka pa ih je na tržištu
sve više, tako da ne moram svaki put sama raditi mlijeko od badema,
riže, heljde..
Velik sam fan čajeva,
ali ponekad mi više paše nešto nalik kavi, a da nije kava. Jedan
od takvih, meni najdražih napitaka kojeg pijem umjesto kave je
napitak od rogača ili rogačao. Možete ga pripremiti s kravljim ili
bilo kojim biljnim mlijekom, a ako želite gušću teksturu,
upotrijebite i malo zobenog vrhnja.
Pripremite, za 1 šalicu
rogačao napitka:
250ml zobenog ili bademovog mlijeka
1-2 žlice rogača u prahu
med, javorov sirup ili prstohvat stevije
začin po želji – cimet, đumbir, vanilija, muškatni oraščić, kajenski papar
250ml zobenog ili bademovog mlijeka
1-2 žlice rogača u prahu
med, javorov sirup ili prstohvat stevije
začin po želji – cimet, đumbir, vanilija, muškatni oraščić, kajenski papar
Stavite mlijeko u lončić, na laganu vatru. Kada se ugrije, dodajte žli(či)cu meda, javorov sirup ili steviju. Pripazite kod zaslađivanja jer je rogač prirodno slatkast. Ja sam upotrijebila žličicu cvjetnog meda jer se odlično nadopunjava s okusom rogača. Miješajte pjenjačom i kada se med rastopi dodajte rogač. Meni je draži jači okus rogača pa stavljam 2 žlice praha. Dodajte cimet, đumbir i malo vanilije. Možete poslužiti i s malo tučenog slatkog vrhnja ili s pjenom od mlijeka.
Budući da jako volim
okus rogača, često ga koristim u izradi kolača, ali i brojnim
drugim receptima. Jedan od jednostavnijih su ove datulje
punjene bademima i rogačem.
Za 15ak mesnatih datulja trebat će vam oko 25 badema. Blanširala
sam, ogulila i prepržila bademe za jedan kolač koji ću uskoro
objaviti, ali vi možete upotrijebiti i sirove,
neoguljene bademe.
U multipraktiku usitnite
bademe,
dodajte žlicu rogača
u prahu, žlicu kokosova
ulja i malo meda,
da dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte i prstohvat vanilije
u prahu ili cimet.
Ja sam u Prirodi &
DRUŠTVU uzela očišćene
datulje, ali ako ih slučajno ne nađete, onda iz datulja
uklonite košticu i napunite svaku s malo smjese od badema. Ako ne
volite rogač, izostavite ga ili dodajte malo kakao
praha.
Nema komentara :
Objavi komentar